Statul român ar vrea să ″testeze″ recenta ordonanță de urgență, anunțată în premieră de Profit.ro, prin care li s-a permis ministerelor să-și majoreze participațiile la companiile la care sunt acționare, majoritare sau minoritare, cu argumentul prevenirii ″preluării ostile″ sau ″decapitalizării″ acestor societăți.
Una din țintele luate în calcul este compania de furnizare, distribuție, producție și stocare de energie, precum și de servicii energetice, Electrica SA, listată la Bursa de Valori București (BVB), la care cel mai mare acționar este Ministerul Energiei, cu 49,7850% din capital. Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de minister, are o participație de circa 0,016% la Electrica SA, constituită prin achiziții de acțiuni din piață. Un procent de 0,5698% reprezintă certificatele de depozit listate la Londra, aflate în custodia The Bank of New York Mellon. Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), al doilea acționar ca importanță, deține 2,0446%.
Ideea ar fi ca statul român să redevină acționar majoritar. Electrica SA a fost listată la Bursă în urmă cu 11 ani, în 2014, prin vânzarea a 51% din acțiuni, operațiune care a adus în conturile companiei peste 440 milioane euro.
Întrebat pe această temă într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a răspuns spunând că instituția se va uita ″foarte atent la toate opțiunile de pe piață″.
″Noi ne-am creat cadrul legal și am îndreptat o chestiune din 1997, așa cum știți, și am dat voie ministerelor, autorităților publice, să-și crească numărul de acțiuni la companiile din portofoliile proprii. Nu voi specula și nu am cum să indic vreo opțiune, pentru că sunt companii listate, pentru că statul este interesat să aibă un preț de achiziție bun al acestor acțiuni și nu vreau să creez un efect de speculă pe piața de capital, nici să aduc prejudicii unei eventuale achiziții a statului român. Ne vom uita foarte atent la toate opțiunile de pe piață, indiferent cum se numește compania respectivă, și vom decide având în vedere securitatea energetică a țării″, a declarat Burduja.
Calculele Profit.ro arată că, pentru a ajunge acum la o participație de 50% plus 1 acțiune (de la 49,7850%) la Electrica SA, la actuala cotație de la BVB, Ministerul Energiei ar trebui să plătească pe achiziții de acțiuni mai puțin de 10 milioane lei. Pentru a ajunge la o deținere de 55%, însă, care i-ar spori semnificativ controlul asupra unor decizii-cheie, cheltuiala ministerului ar fi de aproape 240 milioane lei. Capitalizarea totală a Electrica SA (100% din acțiuni) se ridică în prezent la peste 4,5 miliarde lei.
Se discută și varianta ca achizițiile de titluri necesare în scopul ca statul să redevină majoritar să fie efectuate de SAPE, care dispune de lichidități semnificative. Avantajul ar fi că, în acest caz, nu ar fi nevoie de angajarea de fonduri bugetare. SAPE este activă de mai demult la BVB.
CITEȘTE ȘI Banca Națională a Elveției se așteaptă la un profit recordPotrivit actului constitutiv în vigoare al Electrica SA, drepturile de vot aferente participației de 49,7850% a Ministerului Energiei nu sunt suficiente pentru mai multe tipuri de hotărâri în cadrul adunării generale extraordinare a acționarilor.
Astfel, este nevoie de o majoritate de cel puțin două treimi din drepturile de vot deținute de acționarii prezenți sau reprezentați, dar nu mai puțin de 55% din totalul drepturilor de vot, pentru schimbarea obiectului principal de activitate, majorarea sau reducerea capitalului social, fuziunea, divizarea sau desprinderea societății, precum și orice altă modificare a actului constitutiv.
De asemenea, este nevoie de votul favorabil a cel puțin 55% din numărul total de drepturi de vot pentru aprobarea anumitor contracte, aprobarea criteriilor de eligibilitate și independență pentru membrii Consiliului de Administrație, aprobarea strategiei de guvernanță corporativă a societății, inclusiv a planului de acțiune de guvernanță corporativă, precum și pentru aprobarea anumitor donații.
În privința contractelor și donațiilor, este vorba de aprobarea împrumuturilor de peste 50 milioane euro, a proiectelor de investiții care individual valorează fiecare peste 30 milioane euro, a donațiilor care depășesc fiecare individual 50.000 euro, precum și a oricărei donații care, împreună cu cele anterioare, depășesc valoarea limită într-un an de 1 milion de euro.
CITEȘTE ȘI Sondaj Ryanair: Platformele online eDreams, Vola și Booking își suprataxează clienții cu până la 125% față de prețurile realeConsiliul de Administrație al Electrica SA a aprobat luna trecută o nouă Strategie a grupului pentru perioada de până în 2030, care prevede și obiectivul de extindere în străinătate a companiei.
Astfel, printre obiective se numără și ″Identificarea și evaluarea oportunităților de extindere regională, precum și a unor potențiale parteneriate cu alte companii care pot facilita accesul pe piețele noi și sprijini minimizarea riscurilor operaționale, având ca țintă intrarea pe cel puțin o nouă piață până în 2030″.
Electrica SA a raportat un profit net de 302,4 milioane lei pe primele 9 luni din 2024, în scădere cu 38,4% față de perioada similară a anului anterior, după ce activitatea de furnizare de electricitate a intrat pe pierdere – una masivă – din cauza prăbușirii sumelor încasate de la stat sub formă de compensații pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori. Grupul a pus în funcțiune investiții în valoare de 330,6 milioane lei, în creștere cu 1,8% față de cele de 324,9 milioane lei din primele 9 luni din 2023.