Instituția privată de învățământ Cambridge School of Bucharest va reveni cu sediul în monumentul istoric neorenascentist din centrul Bucureștiului, în care a copilărit prințesa Martha Bibescu, după ce proprietarii școlii, cunoscuți pentru înființarea celui mai mare lanț de farmacii din România, au cumpărat imobilul, la licitație, de la urmașii lui Fathi Taher, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Firma M.T. Property, care deținea palatul Lahovary de pe Dorobanți, a intrat în reorganizare în 2017 și în faliment în 2022, după decesul lui Fathi Taher. În cadrul procedurii de faliment, imobilul a fost vândut la prețul de pornire de 6,35 de milioane de euro firmei Mancinis Romania, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Firma cumpărătoare este deținută de două entități din Cipru, dar care în istoric i-a avut în acționariat pe Michel Eid și ca administrator pe Roger Fawzi El Akoury, ambii fondatori ai rețelei de farmacii Sensiblu.
Proprietatea de pe Calea Dorobanți nr. 39 este compusă dintr-un teren de circa 3.300 de metri pătrați și clădiri cu o suprafață totală construită de 507 metri pătrați.
Roger Al Akoury a decis să readucă Cambridge School of Bucharest în Palatul Lahovary, au transmis, pentru Profit.ro, surse apropiate acestuia.
Casa Maria Lahovary a fost închiriată de Fathi Taher instituției private de învățământ Cambridge School of Bucharest, deținută de libanezii Walid Abboud și Roger Akoury și francezul Joseph Khoury, însa școala a fost mutată în august 2020 într-un nou campus construit lângă platforma IPRS Băneasa.
De achiziția monumentului istoric din Dorobanți s-a arătat interesat, prin depunerea unei oferite, și discretul om de afaceri George Brăiloiu, intrat în atenția publică în 2011, când a cumpărat cu peste 400.000 de euro, la o licitație desfășurată la Paris, manuscrisele eseistului și filosofului Emil Cioran, pe care le-a donat ulterior Bibliotecii Academiei.
După intrarea în insolvență a proprietarului palatului Lahovary, administratorul judiciar a decis să reînchirieze imobilul până la vânzare.
Astfel, în vara anului 2021, a fost încheiat un contract de închiriere cu asociația Aldo Moro, pentru o chirie lunară de 12.000 de euro, valabil până în martie 2023. Drept urmare, în casa Maria Lahovary a fost înființată Scuola Italiana Internazionale Bucarest Aldo Moro, care s-a mutat între timp tot într-o casă istorică, în care a locuit inginerul N. Mavrocordat, din zona Romană/Victoriei.
În toamna anului trecut, Palatul Lahovary a găzduit o expoziție de artă.
Libanezii Michael Eid și Rober El Akoury, alături de Walid Abboud și francezul Ludovic Robert Charles Simion, au pus, în anii `90, bazele distribuitorului de medicamente Mediplus Exim și a rețelei de farmacii Sensiblu, ajunsă lider de piață.
În 2018, libanezii au semnat cea mai mare tranzacție înregistrată până acum pe piața farma prin vânzarea grupului A&D Pharma, care deținea și Sensiblu, către fondul de investiții ceh Penta Investments. Brandul Sensiblu a dispărut complet în 2022 fiind înlocuit de farmaciile Dr. Max.
Iordanianul Fathi Taher a fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, iar legăturile sale cu statul român datează de dinainte de 1989, când a fost reprezentant comercial al Kuweitului la București.
De numele său se leagă afaceri precum Școala Româno-Americană din Pipera, hotelul Marriott din capitală, asigurătorul AIG România, Kandia, fabrica Griro, platforma Electroputere Craiova sau clubul de fotbal Rapid București, precum și alte afaceri imobiliare și hoteliere.
Emblema Bucureștiului
Casa Maria Lahovary a fost construită în 1889, în stilul neorenașterii franceze, de către arhitectul Louis Blanc, la cererea politicianului Ion M. Lahovary, tatăl prințesei Martha Bibescu.
Reședința somptuoasă era formată din pivnițe, parter, etaj și o mansardă înaltă. Simetria fațadei principale este punctată la nivelul parterului, în dreapta, de o fereastră triplă, în forme descrescătoare. Deasupra ferestrelor, panoul decorativ cu monograma ML face trimitere, în limba franceză, la Casa Lahovary.
Pe fațada posterioară, Louis Blanc a amplasat un pridvor de lemn, consemnat de arhitect în calcule astfel: „verandă deschisă de lemn cu soclu zidit”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicareLa început, repartizarea spațiilor interioare ale construcției era următoarea: 10 camere la parter și etaj, 2 antreuri cu toate instalațiunile moderne (apă, electricitate, băi); bucătăria și camerele de servitori la subsol.
În stânga se afla grajdul, iar în dreapta, remiza pentru trăsuri și garajul de automobile. Dependințele ocupau o suprafață de 619 metri pătrați.