Primele 2 zile și jumătate în care România a înlocuit practic Rusia ca sursă principală de aprovizionare cu energie electrică a Republicii Moldova au decurs fără incidente, însă basarabenii și bugetul de stat de peste Prut vor resimți în curând costurile financiare ale schimbării istorice, relevă datele analizate de Profit.ro.
De la 1 ianuarie, centrala MGRES de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria, deținută de compania rusă de stat InterRAO, care în condiții normale asigura și peste 80% din consumul de electricitate al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, și-a oprit toate grupurile pe gaze, după stoparea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și refuzul gigantului rus de stat producător Gazprom de a livra pe ruta alternativă Turkstream – Coridorul Transbalcanic.
La MGRES mai generează curent un singur grup, pe cărbune, care asigură la limită consumul în Transnistria. Stocul de cărbune actual se va termina în mai puțin de 2 luni, potrivit Tiraspolului.
Producția MGRES pe 2 ianuarie 2024. Sursă: ENTSO-E Producția MGRES pe 2 ianuarie 2025. Sursă: ENTSO-E
Conform datelor operatorului de transport și sistem basarabean Moldelectrica, pe 1 ianuarie 2025, soldul de import al sistemului energetic de peste Prut a fost de aproape 50%.
″Energocom a acoperit necesarul de energie electrică pentru data de 2 ianuarie. Întrucât capacitatea comercială alocată la hotarul România-Republica Moldova este limitată la 315 MW bandă (24 de ore din 24), din 650-800 MW necesari, o parte din energia electrică contractată este rezervată la licitațiile intrazilnice din capacitățile care nu sunt utilizate la celelalte hotare ale României cu statele vecine. Pentru acest lucru, echipa Energocom lucrează non-stop, chiar și în zilele libere sau de sărbătoare. Astfel, am reușit să rezervăm capacitatea necesară pentru data de 2 ianuarie. La contractele anunțate pe 31 decembrie, suplimentar vom achiziționa energie electrică din Ucraina, de la Energoatom, pentru orele de noapte, atunci când colegiii noștri au surplus de energie și o pot exporta″, a transmis traderul de stat basarabean Energocom.
Pe 2 ianuarie, în condițiile unui consum relativ redus și cu o producție satisfăcătoare a parcurilor eoliene, sistemul energetic românesc a avut momente cu sold de export și de peste 1.300 MW.
Comparând situația sistemului energetic moldovenesc pe 2 ianuarie la ora 14:15 cu cea din urmă cu exact un an, rezultă că producția internă a scăzut cu peste 39% (256 MW), iar soldul de import a crescut de mai mult de 2,5 ori (cu 180 MW, de la 119 la 299 MW).
CITEȘTE ȘI VIDEO Cea mai mare deversare de petrol din Marea Neagră din ultimii ani: Pata continuă să se extindă. Rusia a declarat deja stare de urgență la nivel federal. „E peste tot!”Ieri la ora 17, consumul a crescut la 853 MW, iar soldul de import - la 448 MW. Maximul zilei a fost atins în ora următoare, 18: consum de 880 MW și sold de import de 471 MW, cu fluxuri intrate din România de 553 MW.
CITEȘTE ȘI FOTO Waymo susține că mașinile autonome sunt mai sigure decât cele conduse de oameni. A deschis accesul la robotaxi, listă de așteptare de 300.000 persoaneProblema este că dispariția MGRES din mixul de aprovizionare cu energie al Republicii Moldova înseamnă nu doar eliberarea de dependența toxică politic față de Federația Rusă, ci și majorarea semnificativă a costurilor de achiziție a electricității necesare pe malul drept al Nistrului.
Centrala rușilor de la InterRAO vindea angro către Energocom la prețul de 66 dolari/MWh, echivalentul a circa 315 lei românești/MWh, preț care nu va mai fi posibil nici dacă va fi reluată alimentarea cu gaze a centralei prin ruta alternativă transbalcanică, din cauza costurilor suplimentare de intermediere și transport. Cea mai ieftină energie românească vândută Republicii Moldova, la prețul reglementat de 400 lei/MWh impus producătorilor din România, este cu 27% mai scumpă. Iar pe piețele spot de la București, în prezent, indiferent de intervalul orar, nu există cotații mai mici de 450 lei/MWh, momentele de vârf de consum depășind 650 lei/MWh. Factori precum creșterea consumului, seceta, vântul slab sau lipsa soarelui sunt de natură să majoreze prețurile angro din România pe parcursul anului.
În aceste condiții, toți jucătorii majori de pe piața energiei din Republica Moldova au solicitat reglementatorului de profil de peste Prut majorarea prețurilor și tarifelor lor reglementate: Energocom (care revinde furnizorilor, transportatorului și distribuitorilor), operatorul de transport Moldelectrica, operatorii de distribuție Premier Energy Distribution și RED Nord, precum și furnizorii Premier Energy și FEE Nord.
CITEȘTE ȘI Boeing, cel mai mare perdant al anului 2024 în indicele american Dow Jones
De exemplu, cel mai mare furnizor de peste Prut, Premier Energy, cu peste 947.000 de locuri de consum în portofoliu, a solicitat mai mult decât dublarea prețului reglementat pentru clienții casnici, de la 2,34 lei moldovenești/kWh plus TVA la 5,13 lei moldovenești/kWh plus TVA, justificând în principal cu majorarea cotației de achiziție de la Energocom, cu 67%. ANRE de peste Prut i-a aprobat o majorare cu 75,2%, la 4,10 lei moldovenești/kWh.
Pentru FEE Nord, a fost aprobată o creștere cu 64,4%, de la 2,84 la 4,67 lei/kWh.
″Solicitarea de ajustare a prețurilor la energia electrică furnizată se datorează în cea mai mare parte creșterii exponențiale a costurilor de procurare a energiei electrice din diferite surse, în baza contractului semnat cu SA Energocom. Așa cum se cunoaște, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza sistării livrării de gaze pe malul stâng al Nistrului, Republica Moldova nu mai are asigurate livrări de energie electrică produsă de centrala de la Cuciurgan De obicei, în trecut, centrala de la Cuciurgan asigura circa 65-75% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, iar cealaltă parte de energie electrică provenea de la centralele electrice de termoficare urbane și surse regenerabile de energie amplasate pe malul drept al Nistrului, precum și importuri limitate din țările vecine.
Ca urmare a crizei din sectorul energetic, începând cu luna decembrie 2024 furnizorul SA Energocom a fost nevoit să achiziționeze mai multă energie electrică de pe bursa OPCOM (România), unde prețurile variază considerabil, în funcție de ora de consum. Iar din 1 ianuarie 2025, acest volum de energie electrică crește considerabil. Cele mai mari prețuri sunt înregistrate în orele de vârf, dimineața și seara. Pentru anul 2025, achizițiile planificate de energie electrică de pe bursa OPCOM reprezintă o proporție semnificativă, de circa 31% din necesarul de energie al țării. Iar restul volumului de energie necesară va fi procurată de către Energocom de la furnizorii interni și internaționali. (…) Prin urmare, ajustarea prețurilor la energia electrică este indispensabilă pentru a garanta continuitatea și funcționarea optimă a sectorului energetic″, a transmis, ca explicație, furnizorul Premier Energy Moldova.
CITEȘTE ȘI Autoritatea fiscală din Mexic introduce noi tarife vamale pentru bunurile din Asia, care ar putea afecta Shein și TemuÎn Basarabia funcționează un sistem de compensare parțială de la bugetul de stat, prin subvenții, a scumpirilor la energie, gaze și agent termic. Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat, cu susținerea Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare.
Pe 30 decembrie anul trecut, Guvernul de la Chișinău a aprobat majorarea compensațiilor pentru perioada decembrie 2024 - martie 2025. Astfel, valoarea minimă a compensației crește de la 300 de lei la 500 de lei pentru toate tipurile de energie. Valoarea maximă va spori de la 800 lei la 1000 lei pentru gaze naturale, iar pentru energia termică, electricitate și combustibil solid valoarea maximă va rămâne la nivelul de 800 lei.
„Compensația medie va crește de la 524 de lei în luna noiembrie la 715 lei în luna decembrie. Aceste compensații vor asigura un tarif final pentru cetățeni care nu este mai mare decât cel de anul trecut”, a declarat atunci Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
CITEȘTE ȘI VIDEO Smogul a acoperit din nou capitala Indiei, vizibilitate până aproape de zeroMinistrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că exporturile de energie ale României în Republica Moldova se fac ″pe baze comerciale, în condițiile legii″ și că ″sprijinul pe care îl acordăm este numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor noastre proprii″.
Potrivit acestuia, încă se poartă discuții cu OMV Petrom pentru a livra 100 MW de la centrala Brazi, precum și cu Complexul Energetic Oltenia, pentru alți 100-200 MW. În cel de-al doilea caz, problema este că, potrivit legislației în vigoare, la prețul reglementat de 400 lei/MWh se adaugă costurile certificatelor CO2.
CITEȘTE ȘI VIDEO Primul rezultat al Dacia la Raliul Dakar″Energocom a acoperit 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie. Spre deosebire de joi, 2 ianuarie, pentru ziua de vineri, 3 ianuarie, este preconizată o creștere a consumului de energie electrică cu 10%. Chiar și așa, SA Energocom a reușit să rezerve capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producția locală de la termocentralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile locale, restul electricității va fi achiziționată din import și de pe bursă″, a mai transmis traderul de stat.
Astăzi, până în momentul publicării acestui material, consumul maxim peste Prut a fost consemnat la ora 11, fiind de 913 MW, cu producție locală de 427 MW, sold de import de 484 MW și fluxuri de energie din România de 705 MW, conform Moldelectrica.
Exporturile românești de energie peste Prut sunt sprijinite și pe 3 ianuarie de aportul consistent al eolienelor în mixul de producție, cu pondere de peste un sfert (1.676 MW) din total (6.482 MW) la ora 12.
CITEȘTE ȘI China începe să subvenționeze achizițiile de smartphone″Întreprinderea de Stat Moldelectrica rămâne ferm angajată în monitorizarea continuă a situației electroenergetice naționale și în asigurarea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic. În acest sens, adresăm conaționalilor noștri solicitarea de a consuma energia electrică rațional în orele de vârf: 09:00 – 11:00; 18:00 – 23:00. Astfel prin consumul rațional vom menține fiabilitatea sistemului electroenergetic național și alimentarea în mod continuu a consumatorilor de energie electrică″, a transmis operatorul.
Executivul de la Chișinău a introdus măsuri pentru reducerea consumului de electricitate cu cel puțin 30%, prin limitarea iluminatului stradal, oprirea scărilor rulante în unele clădiri publice și comerciale și schimbarea programului de lucru pentru sectoarele mari consumatoare de energie. Republica Moldova se află în stare de urgență energetică până la jumătatea lunii viitoare.
CITEȘTE ȘI FOTO Mega Image a finalizat preluarea Profi. Efect - ar urma să devină liderul pieței de retail românești, cu o formidabilă forță în negocieri. Cine vrea să preia magazinele Profi pe care Mega Image trebuie să le cedezeUPDATE Energocom tocmai a transmis că necesarul de energie electrică pentru sâmbătă, 4 ianuarie, este acoperit 100%
″Energocom a făcut rezervările de capacități la hotarul cu România pentru a suplini necesarul de consum cu energie electrică al Republicii Moldova, parțial pe piața zilei următoare, parțial la licitațiile intrazilnice. În acest fel, va fi posibil importul de energie electrică contractată și anunțată de companie anterior, plus procurările de pe bursă, în special în orele de vârf″, a comunicat traderul de stat.
Compania a precizat că, de regulă, sâmbăta se înregistrează un consum mai redus de electricitate cu 7-10% față de o zi de lucru și că mai multe provocări legate de rezervarea de capacități sunt așteptate după sărbătorile pe rit vechi.
″Capacitatea comercială la hotarul cu România este limitată pentru Republica Moldova la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari iarna. De aceea sunt organizate licitații suplimentare pentru rezervarea capacităților care nu sunt utilizate la alte hotare ale Ucrainei cu UE. Astfel, pentru data de 4 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale, restul electricității va fi achiziționată din import și de pe bursă″, a conchis Energocom.