Un test de consum de benzină realizat în condiții reale de trafic rutier relevă care este diferența între o viteză de 100 de km/h vs. 140 de km/h, pe autostradă.
Mai întâi - cum fac producătorii testele de consum
În primul rând, totul se întâmplă pe un stand dyno, iar rolele simulează diferite condiții de drum, de la deplasare pe autostradă până la plecări de pe loc în oraș, cu motorul rece, arată DailyDriven.
CITEȘTE ȘI Wolt finalizează achiziția Tazz de la eMAG. Mesaj către cliențiProducătorii au o procedură complexă de a testa consumul mașinii pe care îl declară mai departe. Testul se numește WLTP.
Structura testului WLTP
WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) este împărțit în patru faze de viteză: Low, Medium, High și Extra High.
Fiecare fază presupune accelerări, decelerări, menținerea unei viteze constante și perioade de staționare, pentru a simula traficul real. Durata totală a testului: ~30 minute, împărțite în etape distincte (ex. Low ~3 minute, Medium ~5 minute, High ~7 minute, Extra High ~9 minute, plus momente de tranziție).
Mașina este pregătită cu precizie chirurgicală: presiune în pneuri, cantitate de carburant, greutate șofer plus pasager, totul este calculat la virgulă.
Cum a decurs testul: diferență consum 100 de km/h vs. 140 de km/h pe autostradă?
"Am folosit un: Lexus IS200T din 2017, 2.0 benzină, turbo, cu 245 de cai putere și o cutie în 8 rapoarte, cu convertizor de cuplu.
Traseul a fost: ieșirea din București dinspre A2 spre Drajna Nouă și înapoi, undeva la 100 de km de mers pe autostradă.
Prima porțiune a drumului am încercat să mergem cu 100 de km/h iar a doua porțiune cu 140 de km/h. Cum am spus, tot testul a fost realizat în condiții normale de trafic și au existat fluctuații mici ale vitezei plus o mică diferență de nivel între cele două localități.
CITEȘTE ȘI România a încheiat 2024 cu o creștere a prețurilor de +5,1%. Deși facturile la energie și gaze s-au redus, în toamnă inflația a fost reaprinsă de scumpirea fructelor, a seviciilor medicale și a produselor chimice. Pe întreg anul 2024, inflația a crescut c Care este diferența între mers cu 100 vs 140 din punct de vedere consum de carburant?
Mare. Cel puțin în cazul mașinii testate.
La dus am consumat 5,6 litri per 100 de km - porțiunea de drum în care am mers cu 100 de km/h constant.
Iar înapoi am consumat 9,4 litri per 100 de km - porțiunea de drum în care s-a mers cu 140 de km/h constant.
Diferența este simțitoare, 68% pentru 40 de km/h în plus. În bani: 28,5 lei per 100 de km", arată DailyDriven.