VIDEO&FOTO Francezii pun față în față Dacia Duster și Renault Symbioz : „Mai bine un Duster de top, decât un Symbioz de bază!”

VIDEO&FOTO Francezii pun față în față Dacia Duster și Renault Symbioz : „Mai bine un Duster de top, decât un Symbioz de bază!”
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 15:00

Chiar dacă Renault nu a prezentat niciodată noul model Symbioz ca pe o alternativă la Dacia Duster (nici nu putea să facă asta), SUV-ul creat de francezi pe platforma CMF-B, prin alungirea lui Captur, a condus la o propunere care poate fi considerată un Duster „premium”, dacă ne uităm la finisaje și, mai ales, la interior. Analizele Profit.ro, care consideră cele două modele ca fiind într-o rivalitate evidentă, sunt confirmate acum de presa franceză, care face o comparație 1 la 1 între cele două SUV-uri ale grupului Renault.

Cât de mult se diferențiază Dacia Duster de Renault Symbioz și cât de mulți clienți vor prefera o echipare de intrare în gamă a modelului francez, în fața unui Duster „full-options” rămâne de văzut, însă comportamentele pe șosea ale celor două n-ar trebui să fie cu mult diferite, asta dacă nu ne ducem direct la Duster 4x4, care rămâne fără rival în segmentul său. Jurnaliștii de la Caradisiac au testat un Renault Symbioz în echipare Techno și un Dacia Duster în echipare Extreme.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Recepția celui mai scump drum județean din România - amânată din motive birocratice CITEȘTE ȘI VIDEO Recepția celui mai scump drum județean din România - amânată din motive birocratice
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Ambele sunt de top pentru modelele pe care le reprezintă, însă diferențele sunt evidente, iar comparația a fost făcută, în cele din urmă, cu echiparea de bază a lui Symbioz. Atât la Dacia, cât și la Renault, testele se referă la motorul 1.6 full hybrid.

Prima observație a francezilor subliniază foarte clar că doar versiunea Evolution, nou intrată în gama Symbioz, se poate compara cu un Duster, din cauza jantelor de oțel, de 17, fără elemente cromate și fără alte detalii sofisticate. E drept că Duster nu are pe nicio echipare faruri LED, dar are jante de aliaj.

VIDEO Haos în una dintre cele mai mari gări din Europa. Mii de oameni blocați CITEȘTE ȘI VIDEO Haos în una dintre cele mai mari gări din Europa. Mii de oameni blocați

Prețul celor două modele (entry la Symbioz și top la Duster) are o diferență, în Franța, de 5.300 de euro, dar pe piața din România această diferență scade simțitor pentru că modelul Renault costă doar 27.350 euro, iar Duster HEV 140 costă, în echiparea Extreme, fără opționale, 26.650 euro, ceea ce înseamnă că avem o diferență de numai 700 de euro.

Comparația motoarelor celor două modele este inutilă, pentru că vorbim despre același propulsor, chiar dacă avem un plus de 5 CP la Renault, doar pentru marketing.

Concedierile voluntare de la Dacia s-au încheiat. „Nu aprobăm orice cerere!\ CITEȘTE ȘI Concedierile voluntare de la Dacia s-au încheiat. „Nu aprobăm orice cerere!". Cu câți bani în buzunar pleacă angajații

Analiza care contează este cea de la interior, unde jurnaliștii francezi sunt dezamăgiți de diferența dintre echiparea Techno și Evolution. Aceasta din urmă are doar un afișaj de 7 inchi, cu schimbătorul „din altă epocă”, în timp ce „Duster arată mai modern cu joystick-ul său mic”. În același timp, evident că este subliniată calitatea mai îngrijită a finisajelor Symbioz, cu materiale mai moi și mai plăcute la atingere.

VIDEO&FOTO Francezii pun față în față Dacia Duster și Renault Symbioz : „Mai bine un Duster de top, decât un Symbioz de bază!”

Mai sunt remarcate elementele inestetice (mai bine ascunse la Renault), micile detalii (reglajul centurilor pe înălțime la Symbioz), plasticul dur la Duster, dar solid, dar și tapițeria comparabilă cu cea a lui Symbioz. Remarcăm cuvântul „meschinărie” cu referire la lipsa oglinzilor electrice, a buzunarelor pe spătarele scaunelor și a reglajului pe înălțime a scaunului, la modelul Renault. Ecranul central nu dispune de navigație (pentru care trebuie să plătești 1000 de euro), dar cu un sistem de operare mai rapid față de Duster.

FOTO Suzuki scoate definitiv de pe piața din Europa două modele celebre. Vin mașini complet electrice CITEȘTE ȘI FOTO Suzuki scoate definitiv de pe piața din Europa două modele celebre. Vin mașini complet electrice

Symbioz are un portbagaj mai mare, dar pierde la confortul pasagerilor din spate, iar prin culisarea scaunelor spre față spațiul pasagerilor scade și mai mult.

Așadar, Duster pierde la calitatea finisajelor, câștigă la spații de depozitare, pierde la modularitate, la portbagaj, câștigă la spațiul pasagerilor și la spațiul pentru cap al acestora.

Pe șosea, testele au concluzionat că Symbioz oferă o izolare mai bună, dar și un comportament pe șosea mai dinamic, în viraje, cu o suspensie „mai vioaie” și cu aderență mai bună, în timp ce Duster oferă o amortizare mai bună pe spate. Garda la sol mai mare a lui Duster mai aduce un avantaj în fața lui Symbioz.

Concluzia nu e ușor de tras, dar arată că Symbioz oferă mai multă calitate, echipamente moderne și portbagaj mai mare, însă recomandarea este pentru o echipare mai înaltă. În cazul în care nu tehnologia este criteriul principal, recomandarea este pentru un Duster.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia duster renault symbioz
duster vs symbioz
pret symbioz