Șoferii scapă de amenda automată pentru lipsa rovinietei

Șoferii scapă de amenda automată pentru lipsa rovinietei
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:51

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat, șoferii auto având la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat.

Un grup de deputați liberali a propus eliminarea amenzii pentru conducerea pe drumurile publice fără achiziționarea prealabilă a rovinietei.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Un VW ID.7 a reușit să parcurgă 800 de km cu o singură încărcare, cu un consum mai mic decât Dacia Spring CITEȘTE ȘI FOTO Un VW ID.7 a reușit să parcurgă 800 de km cu o singură încărcare, cu un consum mai mic decât Dacia Spring
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

După un sistem similar cu cel aplicat pentru taxa de pod Fetești-Cernavodă, șoferii vor avea acum 24 de ore la dispoziție pentru a achita rovinieta.

Deputatul PNL din Giurgiu, Alexandru Andrei, a menționat că proiectul de lege a primit deja aviz pozitiv din partea Comisiei de Transport și Infrastructură și urmează să fie discutat în plen.

„Dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților, șoferii din România vor avea posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naționale, și nu în mod obligatoriu înaintea accesării rețelei naționale de drumuri”, a declarat deputatul.

VIDEO 60 de ani de la prima linie de tren de mare viteză – Cum a construit Japonia miracolul Shinkansen CITEȘTE ȘI VIDEO 60 de ani de la prima linie de tren de mare viteză – Cum a construit Japonia miracolul Shinkansen

Inițiatorii modificării legislative au subliniat că au conceput această schimbare pentru a evita amenzile automate aplicate șoferilor care nu au achitat rovinieta din diverse motive, cum ar fi uitarea sau erorile umane. Aceștia consideră că nu este corect ca sancțiunile să fie impuse fără avertisment și fără posibilitatea de a remedia situația. În plus, au menționat că un sistem similar funcționează deja cu succes pentru taxa de pod de la Fetești.

„Am gândit această modificare legislativă în contextul în care s-au înregistrat numeroase situații în care șoferii au fost amendați automat, fără a avea ocazia să își remedieze situația, considerâd că nu este corect ca șoferii care nu și-au achitat rovinieta înainte de a circula pe drumurile naționale (pentru că, pur și simplu, au uitat ori dintr-o eroare umană), să fie sancționați fără avertisment și fără a avea posibilitatea de a corecta această scăpare. De altfel, acest sistem se aplică, deja, cu succes în cazul taxei de pod de la Fetești, unde șoferii au un interval de timp rezonabil pentru a achita taxa. Inițiativa parlamentarilor liberali vine în sprijinul șoferilor de bună credință și are la bază nevoia de a oferi soluții corecte, adaptate realităților cotidiene”, a mai declarat liberalul Alexandru Andrei.

VIDEO Haos în una dintre cele mai mari gări din Europa. Mii de oameni blocați CITEȘTE ȘI VIDEO Haos în una dintre cele mai mari gări din Europa. Mii de oameni blocați

În prezent, amenzile variază între 250 și 500 de lei pentru vehiculele mici și pot ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj care nu dețin rovinietă. De asemenea, în acest an a fost introdusă opțiunea de a achiziționa rovinieta pe o durată de 24 de ore.

Tarifele actuale pentru categoria A (autoturisme) sunt: 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 60 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rovinieta
amenda