Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu câteva zile în China, în provincia Anhui, când un vehicul Xiaomi SU7 în care se aflau trei tinere a intrat într-un parapet și a luat foc. Toate persoanele aflat în mașină au decedat, dar evenimentul a deschis ample discuții în China privind siguranța mașinilor fără șofer, dincolo de avansul tehnologic.
Xiaomi SU7 este un automobil de ultimă generație din seria mult lăudată pentru că folosește cele mai avansate sisteme de asistență pe șosele. Zeci de senzori și computere controlează întreg mediul din jurul mașinii, traficul și obstacolele.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Asta s-a întâmplat și cu automobilul Xiaomi SU7 în care se aflau trei tinere, mașina fiind conectată în modul de rulare fără șofer, în timp ce rula pe autostrada care legă Dezhou și Shangro, din provincia Anhui.
Potrivit martorilor oculari și primelor informații transmise de autorități, dar și datelor publicate de compania care a produs mașina, viteza cu care se deplasa vehiculul nu era mare, 116 km/h, fiind controlată de sistemul NOA (Navigation on Autopilot).
În momentul producerii incidentului, mașina intrase într-o zonă în care se derulau lucrări pe șosea, iar drumul era închis cu bariere și semnale de avertizare, pentru devierea traficului pe sensul opus.

Sistemele de asistență au detectat obstacolul, au emis alertele specifice și au pornit imediat frânarea vehiculului, conform programului. Mașina a virat pentru a evita obstacolul și a continuat să frâneze, dar a pierdut controlul și s-a izbit într-un parapete, cu viteza de 97 km/h.
Este o viteză pe care niciun organism de testare de tip EuroNCAP nu o folosește în testele sale, de aceea în astfel de situații nicio stea de siguranță nu mai este relevantă. Autovehicul a luat foc în urma impactului, iar cele trei persoane și-au pierdut viața, deși sistemul de alertă al mașinii a contactat imediat autoritățile pentru a semnala că este implicat într-un accident.
Conform datelor furnizate de Xiaomi pe baza înregistratorului de bord, sistemul de asistență al mașinii a emis prima avertizare privind necesitatea preluării controlului la 10.36 de minute, iar preluarea modului manual s-a făcut doar după aproape 8 minute, timp în care mașina a continuat să ruleze încercând să evite obstacolele și să frâneze.
Intervenția șoferului a fost minimă, iar în secunda următoare s-a înregistrat impactul, două secunde mai târziu fiind emis apelul de urgență. Vehiculele de intervenție au ajuns la locul accidentului după aproximativ 16 minute de la apel.

Evenimentul este în continuare în curs de investigare, dar controversele privind capacitatea vehiculelor care rulează fără șofer de a interveni într-o astfel de situație este pusă sub semnul întrebării în acest moment. Principalul argument este cel legat de faptul că sistemul de control nu a reacționat timp de opt minute de la emiterea primului avertisment privind pericolul iminent.
Mașina a continuat să aibă viteză într-o zonă cu probleme de trafic, cu semnalizare de alertă și cu numeroase obstacole, deși dezactivarea sistemelor ar fi trebuit să aibă loc în cel mult un minut de la lipsa de reacție a șoferului.
Presa din China susține că mama persoanei care s-a aflat la volan a avertizat-o în repetate rânduri „să nu mai aibă încredere oarbă în funcțiile de conducere inteligentă”, dar i s-a răspuns că sunt sisteme sigure.
Printre acuzațiile apărute în public au fost și cele referitoare la promovarea excesivă a calităților acestor sisteme, deși acestea nu au trecut deocamdată testul timpului.

Eșec în Europa, la testele EuroNCAP, pentru tehnologia din China
În Europa, EuroNCAP a testat mai multe vehicule pentru a vedea ce se întâmplă în astfel de situații cu mașinile care sunt echipate cu astfel de sisteme de asistență.
Acestea ar trebui ca, în clipa în care șoferul nu oferă nicio reacție de preluare a comenzii, să scoată cât mai repede mașina din trafic, în siguranță, și să frâneze cât mai repede până la oprirea completă. Întreg procesul se derulează în mod normal, așa cum a explicat și demonstrat, de exemplu, Mercedes-Benz, singura marcă din lume care are omologat un astfel de sistem în Europa și SUA, în câteva zeci de secunde.
După efectuarea unor manevre pentru a încerca să trezească șoferul, în caz că a adormit (o serie de frâne repetate, smucirea ușoară a centurii de siguranță, alerte sonore la bord, vibrații în volan), sistemul oprește alimentarea cu combustibil sau energie electrică, frânează în siguranță și manevrează direcția pentru a scoate vehiculul de pe banda de rulare, în zona de acostament.
„Cumpărătorii de mașini interesați de această tehnologie trebuie să fie conștienți de faptul că, deși permite o experiență confortabilă de condus, are și minusuri în anumite condiții și poate crea noi riscuri atunci când este utilizată greșit.

Prin urmare, supravegherea șoferului și conștientizarea situației trebuie asigurate în orice moment în timpul utilizării acestor sisteme”, a precizat Adriano Palao Bernal, Director Tehnic ADAS & AD Euro NCAP, care a explicat că situațiile de risc apar atunci când există „încrederea excesivă în sistem, distragerea prelungită a atenției și intervenția bruscă”.
Rezultatele EuroNCAP la aceste verificări ale sistemului ADAS au arătat că nu toate modelele au reușit să treacă cu bine testele. În total, au fost supuse testelor cinci vehicule, dintre care doar două, un BMW i5 și un Mercedes C Class, au obținut „niveluri excepționale de Competență de Asistență și Excelent Safety Backup”.
Pentru Safety Backup, Mercedes a obținut un punctaj deosebit de mare, mașina deplasându-se spre marginea drumului, efectuând o oprire controlată atunci când șoferul nu a răspuns.
Alte două modele ale unor mărci europene au reacționat bine, „deși le lipsesc unele dintre caracteristicile mai sofisticate și performanța robustă ale BMW și Mercedes-Benz”.

Al cincilea model testat a fost unul produs în China de una dintre mărcile care își promovează tehnologiile de asistență, BYD.
Din păcate, mașina a primit calificativul „Nerecomandat” pentru controlul inteligent de viteză adaptiv, deoarece a eșuat în toate secțiunile vitale ale testului: „Nu a interpretat corect indicatoarele rutiere și a obținut doar un punctaj modest la Competențele de Asistență”, a explicat EuroNCAP. Pentru Safety Backup mașina „nu a atins standardele minime, în special cu performanța generală slabă a pilotului automat în cazul vehiculelor staționare și lipsa de acțiuni întreprinse în cazul unui șofer care nu răspunde”.
Pentru acest scenariu critic, al șoferului care nu mai răspunde, EuroNCAP susține că sistemul a dezactivat pur și simplu asistența pentru controlul direcției, dar a menținut viteza, „lăsând șoferul care nu răspunde în mâinile propriului destin”.
VIDEO South China Morning Post