Porsche are o problemă majoră cu bateriile pentru modelele sale electrice aflate în plin proces de dezvoltare și lansare, după ce Macan, primul SUV complet electric al mărcii, a fost adus pe piață cu o întârziere de peste un an. Constructorul auto se baza pe contractele de furnizare semnate cu Northvolt, care a intrat, însă, în faliment.
Prima generație electrică a modelului Porsche 718 (Boxster și Cayman) se confruntă cu dificultăți încă înainte de a fi lansat pe piață, din cauza bateriilor pe care ar trebui să le utilizeze.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Problema afectează și alte modele aflate în curs de dezvoltare, iar motivul ține de lipsa bateriilor. Porsche avea contract pentru acest model cu celebrul start-up suedez Northvolt, iar intrarea în faliment a lăsat compania germană de automobile sport fără o alternativă, după cum a declarat șeful Porsche, Oliver Blume.
Primele informații arată că pachetul de modele vândute sub codul 718, Boxster și Cayman, va fi lansat doar în 2027, calendarul fiind decalat după debutul viitorului Cayenne electric.
Cele două modele au ieșit din fabricație, din cauza normelor GSR2, care au intrat în vigoare încă din iulie 2024, iar planurile inițiale care ar fi trebuit să se sincronizeze cu aceste norme au fost date peste cap. Asta înseamnă pentru Porsche inevitabile scăderi de vânzări, care se vor adăuga celor generate de întârzierea lui Macan.
Porsche are o problemă și cu partenerul care urma să asambleze bateriile, cu ajutorul celulelor care ar fi trebuit să fie furnizate de Northvolt. Compania finlandeză Valmet a ridicat deja fabrica de baterii în Germania, dar această stă neutilizată în acest moment, generând pierderi financiare.

Pentru a-și echilibra necesarul de baterii, Porsche a investit în Varta, o companie aflată în dificultate și care era furnizor de baterii de tracțiune pentru modelele hibride ale constructorului auto. Un faliment al Varta ar fi însemnat un veritabil dezastru pentru Porsche, astfel că investiția reprezintă o soluție de avarie, care deblochează una dintre liniile de business.
Singurele modele care nu mai au probleme în acest moment cu bateriile sunt Taycan și Macan, care folosesc baterii din china, de la CATL, sau din Coreea de Sud, de la LG Chem. Asamblarea celulelor în pachetele de baterii se face în Germania, în apropiere de fabricile Porsche, de către o companie subsidiară a constructorului auto german.

Porsche are și un plan propriu de producție de celule de baterii, dar proiectul se află, deocamdată, în stadiul de pilot, producția de serie fiind planificată pentru anii viitori.
Nici planurile pentru o fabrică de mari dimensiuni, de tip Gigafactory, nu sunt prea avansate, astfel că Porsche nu se poate baza sub nicio formă pe astfel de baterii, prea curând.
Singura salvare vine de la mașinile cu combustie, care încep să devină din nou importante. Compania pregătește deja o versiune a SUV-ului Macan care să folosească motoare hibrid, chiar dacă proiectul inițial nu avea în vedere o astfel de motorizare.
Decizia a fost luată în urma cererii neașteptat de mică pentru mașinile electrice și pe baza unei cereri tot mai mari de mașini hibrid.