Spania dă 300 de milioane de euro Stellantis și 133 de milioane euro VW, pentru fabrici de baterii

Spania dă 300 de milioane de euro Stellantis și 133 de milioane euro VW, pentru fabrici de baterii
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris astăzi, 07:53

Guvernul Spaniei a anunțat că a acordat un ajutor de stat constructorilor auto Stellantis și Volswagen, pentru construirea unor fabrici de baterii, care ar aduce investiții suplimentare din partea acestor companii, dar și noi locuri de muncă. Stellantis nu este încă deciză dacă și când va construi fabrica, în condițiile unei cereri scăzute pentru vehiculele electrice.

Ministerul Industriei și Turismului din Spania anunțat acordarea unui grant de 272 de milioane de euro, la care se adaugă un împrumut în valoare de 26 de milioane de euro, acordate grupului Stellantis, pentru investiții în diferite facilități din această țară. În această sumă sunt incluse sume destinate investițiilor Stellantis Vigo, 2 milioane de euro, Mahle Behr Tarragona, 3 milioane euro, și Ficosa, Barcelona, 2,5 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Incident în gara din Strasbourg, unde un tren a fost evacuat după ce s-ar fi auzit explozii CITEȘTE ȘI FOTO Incident în gara din Strasbourg, unde un tren a fost evacuat după ce s-ar fi auzit explozii
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Subvenția primită de Stellantis este destinată în primul rând unei linii de producție de baterii, prin intermediul Stellantis Figueruelas, unde merg 133 de milioane de euro, în cadrul celei mai mari investiții în sectorul auto, din ultimii ani, după ce a a VW. Cu o zi înainte, aceeași uzină a primit alte 14 milioane euro pentru decarbonizare.

Guvernul spaniol a anunța că a acordat și 152 de milioane de euro fabricii PowerCo, destinată producției de baterii, o investiție a grupului VW, finanțarea guvernamentală fiind majorată de la 98 de milioane cât fusese stabilit inițial, ca urmare a modificării proiectului.

Ministrul Industriei și Turismului din Spania a anunțat că „electrificarea nu se mai poate întoarce”. „Dedicăm o bună parte din fonduri sectorului auto, cu programul industrial cu cea mai mare dotare financiară din istoria noastră de susținere a industriei auto”.

VIDEO & FOTO PREMIERĂ MONDIALĂ: Dacia dezvăluie SUV-ul Bigster, cu trei noi motoare CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO PREMIERĂ MONDIALĂ: Dacia dezvăluie SUV-ul Bigster, cu trei noi motoare

Spania este una dintre țările din UE cu cele mai mari ajutoare de stat acordate industriei auto, în cadrul apelurilor de proiecte lansate în domeniul electrificării. Volkswagen și Stellantis, cele mai mari companii auto din Europa, au fiecare proiecte de construire a unor facilități de producție de baterii, pe lângă uzinele de automobile existente.

Stellantis a salutat anunțul guvernului spaniol, dar a spus că nu a luat încă decizia finală de construire a fabricii, un proiect care urmează să fie derulat în zona industrială în care se află fabrica de automobile din Zaragoza, unde sunt produse Peugeot 208 și Opel Corsa. Proiectul fabricii de baterii ar trebui să fie realizat împreună cu chinezii de la CATL, investiția totală fiind evaluată la circa 2,5 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
fabrica baterii spania