Dacia a lansat mai multe modele extrem de importante în ultimii ani, începând cu noua generație Sandero și Logan, apoi noul Jogger, cu primul motor hibrid, a treia generație Duster, apoi intrarea în premiră în clasa C-SUV, cu Bigster.
Dar planurile Dacia nu se opresc aici, după cum spune Denis le Vot, CEO al mărcii, care dezvăluie în premieră că viitoarea mașină electrică a Dacia nu se va numi Spring.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cel mai important, însă, este faptul că în toamna acestui an grupul Renault, inclusiv Dacia, își va prezenta noul plan strategic, cu noutăți privind viitoarele modele.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Denis le Vot a devenit deja cunoscut publicului în urma declarațiilor sale optimiste referitoare la viitorul Dacia. El este unul dintre autorii transformării mărcii de la Mioveni, prin lansarea de modele mai bine echipate, mai sofisticate, care reușesc să câștige tot mai mult teren în segmentele în care concurează.
Ultimul lansat, Bigster, este cel mai important produs al echipei Lua de Meo – Denis le Vot, pentru că acesta este pariul pe suucesul Dacia în segmentul compact, acolo unde rivalizează cu nume mari ale industriei auto europene.
Denis le Vot explică și cum reușește Dacia să mențină prețul mult mai mic decât concurenții săi, deși a introdus o serie de dotări în premieră pentru marcă, precum scaunele electrice, trapa panoramică sau cruise control inteligent.
„Bigster este unul dintre puținele modele cu o platformă care își are originea în segmentul B, care este foarte competitiv la prețuri. Reutilizam o mulțime de active de la Duster. Bigster este construit în aceeași fabrică ca și Duster, dar este o propunere complet diferită. Are 4,6 metri lungime, are mult spațiu pentru genunchi și un portbagaj de 600 de litri.

Am avut grijă să punem tot ceea ce este necesar pentru segmentul C”, spune șeful Dacia într-un interviu pentru Automotive News. El recunoaște că fără aceste echipamente, clienții n-ar fi atrași de Bigster.
Estimările lui le Vot privind vânzările Bigster arată că va fi preferat motorul hibrid și va fi o cerere mai mică pentru tracțiunea 4WD, spre deosebire de Duster, care are câte o treime din vânzări pentru fiecare tip de motor, GPL, full-hybrid și mild-hibrid.
Denis le Vot este foarte mulțumit și de intrarea noului Duster pe piață, chiar dacă este mai scump față de generația anterioară. „Nu este o surpriză pentru că este același concept, aceleași dimensiuni, dar este Duster 2.0 în privința calității percepute. Avem zeci de mii pe șosele, este foarte vizibil”.
Șeful Dacia nu este îngrijorat nici de emisiile de CO2, deși marca românească are motoare ceva mai poluante decât Renault. „Bigster este CO2 friendly, este cu 150 kg mai ușor decât concurența”, spune le Vot, dar confirmă că lansarea viitorului model electric, în 2026, va ajuta atingerea țintelor de emisii.
„Continuăm modernizarea și electrificarea gamei noastre. Vom spune mai mult în a doua jumătate a anului, când vom prezenta noul plan strategic la nivel de grup care va spune mai multe despre ceea ce vom face în următorii ani”, spune Denis le Vot.
Managerul mărcii Dacia e confirmat și procesul prin care este dezvolat viitorul model complet electric, de mici dimensiuni, în cadrul programului Leap 100, creat de Renault.

„Putem dezvolta o mașină în 100 de săptămâni de la „înghețarea conceptului” până la începerea producției. Reducem varietatea versiunilor pe care le oferim la lansarea mașinii”, spune le Vot, care dă de înțeles că numele noului model ar putea să nu fie Spring. „Va fi o surpriză!”
Denis le Vot a făcut lumină și în privința fabricii din Turcia, în care va fi asamblat Duster și alte două modele anunțate anterior. „Nu este doar Turcia pentru Turcia și România pentru Europa. Dacă vrei să expediezi mașini în Franța pe mare, probabil le-ai produce mai degrabă în Turcia decât în România, dar dacă vrei să vinzi mașini în Polonia le-ai fabrica în România, pentru că este mai rapid transportul”, spune șeful Dacia, care explică și ce este o fabrică „bridge”.
„Este, teoretic, între 20.000 și 50.000 de unități anual, nu mai mult”. Asta înseamnă că, în uzina din Bursa, nu vor fi produse doar mașini cu sigla Renault, ci și Dacia.

Referitor la concurența potențială cu China și cu mașinile cu prețuri mici de acolo, Denis le Vot spune că există multe schimbări de legislație și vamale, pentru a putea defini clar „competitorii”.
Șeful Dacia susține că ar trebui introduse, cel mai bine, un nivel de emisii CO2 pe ciclul de viață al mașinilor, dar și taxe vamale pe mașinile asamblate din kituri (n.r. din CKD sau SKD, mașini gata fabricate care se asamblează în alte fabrici, așa cum face Stellantis - Leapmotor cu T03 și vor să facă și alte mărci din China).
„Nu există niciun motiv să ne temem, în mod exagerat”, mai spune le Vot.
Nici țintele de profitabilitate ale Dacia nu sunt în pericol, odată cu lansarea de mașini mai scumpe și, deci, mai costisitoare. Grupul Renault a fixat o marjă operațională de 15% pentru Dacia, până în 2030.
„Suntem clar pe acest drum, deși nu ne publicăm cifrele”, spune Denis le Vot, care amintește însă că „Dacia nu exista fără Renault”, aducând ca argumente și faptul că noua platformă CMF-B permite achiziția în comun de piese, la prețuri mai mici.
Nu în ultimul rând, șeful Dacia spune că printre principiile comerciale ale mărcii nu se află discountul. „Probabil că preferăm să renunțăm la volume decât să ne bazăm pe reduceri”, amintind că atunci când piața suferă, primul segment care oferă reduceri este cel al flotelor, unde Dacia nu activează.

Denis le Vot are 59 de ani și conduce marca Dacia din 2021, fiind numit la scurt timp după sosirea lui Luca de Meo în fruntea Renault Group.
El are însă o experiență foarte mare în cadrul companiei franceze și a coordonat în mod direct activitatea produselor derivate din modelele Dacia în Rusia, în anii 2011 – 2013, ca COO al Renault Rusia.
Ulterior, din poziția de Executive Vice-President al Renault Group, a fost în contact direct cu ceea ce se întâmpla cu marca Dacia. Denis le Vot a condus, pentru o perioadă de câțiva ani, afacerea Nissan din SUA.