Fabricanții de automobile din România, în frunte cu Dacia, au cerut să fie și ei scutiți parțial de subvenționarea producătorilor de energie regenerabilă. De ce au fost refuzați

Auto/Transporturi   
Fabricanții de automobile din România, în frunte cu Dacia, au cerut să fie și ei scutiți parțial de subvenționarea producătorilor de energie regenerabilă. De ce au fost refuzați

Fabricanții de automobile din România, în frunte cu Dacia, au solicitat autorităților de la București să fie și ei incluși pe lista beneficiarilor ajutorului de stat constând în exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la o parte (75% sau 85%) din cota obligatorie de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Schema de sprijin a intrat în vigoare inițial în 2014 și a expirat la finalul anului trecut. Aceasta urmează să fie prelungită până în 2031, cu număr majorat de beneficiari, potrivit unui draft de act normativ discutat în ultima ședință de guvern, dar neadoptat încă.

Urmărește-ne și pe Google News
Olanda intenționează să își dubleze efectivele armatei CITEȘTE ȘI Olanda intenționează să își dubleze efectivele armatei
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Organizația patronală Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), precum și Dacia în mod individual, au cerut ca pe lista codurilor CAEN eligibile pentru scutirea de 75% să fie inclus și codul CAEN 2910 - ″Fabricarea autovehiculelor  de transport rutier″.

Solicitarea nu a fost însă acceptată, potrivit unui document guvernamental.

Argumentul de respingere a fost că lista cu coduri CAEN eligibile nu ține de decizia politică internă, ci este prevăzută expres de legislația UE, mai precis de Orientările din 2022 ale Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (CEEAG).

Schema de ajutor de stat se va aplica numai beneficiarilor, indiferent de dimensiunea și consumul lor de energie electrică, situați în România, care își desfășoară activitatea în sectoarele economice definite de codurile lor CAEN, astfel cum sunt prevăzute în anexa 1 la CEEAG. Aceste liste de coduri CAEN pentru sectoarele cu risc semnificativ și, respectiv, cu risc sunt reproduse în anexele 3a și, respectiv, 3b la proiectul de ordonanță guvernamentală‵‵, se menționează în documentul citat.

VIDEO Trump a semnat ordinul pentru desființarea Departamentului Educației din SUA, un vis al republicanilor CITEȘTE ȘI VIDEO Trump a semnat ordinul pentru desființarea Departamentului Educației din SUA, un vis al republicanilor

După cum a relatat Profit.ro, cei de la Dacia au vrut să-și construiscă parcuri fotovoltaice proprii, cu putere instalată totală de peste 34 MW, pentru a-și asigura o parte din consumul de energie electrică la uzina de fabricație de la Mioveni și la Centrul Tehnic de la Titu, și a-și reduce astfel costurile cu curentul electric. Numai că proiectele, elaborate și dezvoltate de o subsidiară locală a gigantului energetic francez Total, nu au fost acceptate la finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea investiției în parcul fotovoltaic ce ar fi urmat să alimenteze uzina Dacia de la Mioveni, de 30,35 MW, era estimată la circa 177 milioane lei cu tot cu TVA.

Exporturile Germaniei de mașini cresc, într-un moment în care SUA amenință cu noi taxe vamale CITEȘTE ȘI Exporturile Germaniei de mașini cresc, într-un moment în care SUA amenință cu noi taxe vamale

Schema de ajutor de stat discutată acum vizează reducerea nivelului achizițiilor obligatorii de certificate verzi ale întreprinderilor mari consumatoare de energie, atenuându-se astfel riscul ca acestea să își mute activitățile în locuri din afara UE, cu politici mai puțin ambițioase privind clima. Ajutorul ar urma să fie în vigoare până la 31 decembrie 2031 și are un buget total estimat de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei), pentru un număr de aproximativ 200 de beneficiari și cu scutiri anuale maxime de 150 milioane euro.

Beneficiarii vor beneficia de o reducere a cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi cuprinsă între 75% și 85%, în funcție de expunerea lor la risc. Reducerea aplicabilă nu trebuie să ducă la o cotă mai mică de 0,5 euro/MWh. În cadrul schemei, beneficiarii vor trebui fie (i) să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, fie (ii) să acopere cel puțin 30% din consumul de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, fie (iii) să investească cel puțin 50% din ajutor în proiecte care să ducă la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalației.

Potențialii beneficiari își doresc ca, după adoptarea OUG, ajutorul de stat să înceapă să fie acordat încă de anul acesta, însă este posibil ca aplicarea să se facă doar de la 1 ianuarie 2026, potrivit informațiilor Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutor de stat scutire certificate verzi
mari consumatori industriali de energie
automobile dacia
fabricanți de automobile consum energie electrică
ajutor de stat producători auto
subvenții energie regenerabilă