Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a raportat un nou an cu pierderi semnificative, în contextul în care compania face față plângerilor referitoare la întârzierile trenurilor și a demarat un amplu program de modernizare a rețelei, transmite DPA.
În 2024, Deutsche Bahn a înregistrat pierderi nete de 1,8 miliarde de euro, o îmbunătățire față de pierderile de 2,7 miliarde de euro înregistrate în 2023, în contextul în care cifra de afaceri nu s-a modificat. Pierderile operaționale s-au redus până la 333 milioane de euro, de la aproximativ 1,8 miliarde de euro în 2023.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
'Deutsche Bahn se confruntă cu cea mai serioasă criză de la reforma sectorului feroviar în 1994', care a dat naștere operatorului feroviar deținut de stat, a declarat directorul general Richard Lutz. 'Suntem departe de a ne atinge obiectivele și departe de a îndeplini așteptările clienților în domenii cheie', a adăugat Lutz.
Starea nefavorabilă a infrastructurii, grevele mecanicilor de locomotivă de la începutul anului, precum și slăbiciunea economiei germane, care este în recesiune de doi ani, au afectat rezultatele Deutsche Bahn, a precizat operatorul feroviar, scrie Agerpres.
Întârzierile trenurilor, o nemulțumire mai veche a pasagerilor, au devenit mai frecvente în 2024, când doar 62,5% din trenurile Deutsche Bahn care rulau pe distanțe lungi au ajuns la timp.
Cu toate acestea, directorul general Richard Lutz a insistat că procesul de relansare este în derulare, arătând spre investițiile mari făcute anul trecut în infrastructură precum și spre măsurile de restructurare, care implică eliminarea mai multor mii de locuri de muncă. De asemenea, Lutz a salutat planul care vizează crearea unui fond de 500 de miliarde de euro pentru investiții în infrastructura din Germania, plan care a trecut prin parlament săptămâna trecută. Acest fond, care ar urma să fie cheltuit pe parcursul a 12 ani, este 'o parte a soluției' deoarece oferă 'securitate economică' pentru industria feroviară, a apreciat Richard Lutz.
În paralel, Deutsche Bahn intenționează să utilizeze sumele generate de pe urma vânzări fostei sale subsidiare de logistică DB Schenker, preluată anul trecut de competitorul danez DSV pentru 14,3 miliarde de euro, pentru reducerea datoriilor operatorului, care se situează la un nivel de peste 30 de miliarde de euro.