Autonomia lui Citroen e-C3, testată în viața reală, nu depășește cu mult o Dacia Spring

Auto/Transporturi   
Autonomia lui Citroen e-C3, testată în viața reală, nu depășește cu mult o Dacia Spring

Citroen e-C3 a fost lansat ca o un puternic rival al francezilor pentru Dacia Spring, atât ca preț, apropiindu-se destul de mult de nivelul de top al modelului românesc produs în China, cât și ca performanțe, oferind clienților o baterie aproape dublă și un motor mult mai puternic. Testele făcute pe un circuit special creat pentru mașini electrice arată, însă, că e-C3 parcurge cu doar 50 de km în plus față de un Spring.

Clienții de automobile electrice care sunt preocupați în primul rând de consum și de autonomie în raport cu prețul de achiziție vor fi dezamăgiți să afle că Citroen e-C3 nu reușește să parcurgă în viața reală la fel de mulți kilometri pe cât susține compania că este posibil. Un test realizat de jurnaliștii de la l’Argus pe un test special creat pentru testarea mașinilor electrice a condus la rezultate mult mai reduse față de cele declarate oficial de compania franceză, atât în privința consumului, cât și în cea a autonomiei oferite de baterie.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Avion cu aproape 300 de pasageri, evacuat cu incendiu la bord CITEȘTE ȘI VIDEO Avion cu aproape 300 de pasageri, evacuat cu incendiu la bord

Citroen e-C3 este echipat în versiunea actuală cea mai ieftină (compania a anunțat că va lansa o echipare și mai ieftină în acest an) cu o baterie LPF de 42 de kWh net. Conform cifrelor declarate, bateria permite o rulare mixtă în regim WLTP de 326 km.

Față de rivalul principal, Dacia Spring, care are un consum declarat de 225 km în regim mixt, asta înseamnă, teoretic, 100 km în plus, ceea ce ar trebui să reprezinte un argument important pentru diferența de câteva mii de euro pe care trebuie să o plătești.

Testul realizat de francezi a obținut o autonomie medie de numai 276 de kilometri pe șosele normale, adică un plus de 51 km față de Spring, iar pe autostradă bateria a ajuns doar pentru 175 de km.

VIDEO O mașină electrică a luat foc în urma unui accident rutier. Au venit pompierii CITEȘTE ȘI VIDEO O mașină electrică a luat foc în urma unui accident rutier. Au venit pompierii

Acest lucru a fost cauzat de consumul de energie mult mai mare decât cel mediu declarat, cel puțin pe autostradă, unde a ajuns la 24 kWh/100 km, în timp ce pe șosea consumul mediu a fost de 15,2 kWh/100 km. Media consumului declarat este de 17,4 kWh/100 km, care este cu circa 3 kWh/100 km peste Dacia Spring.

Mașina electrică de la Dacia are un consum declarat de 14,6 kWh/100 km mix, în regim WLTP. Testele GreenNCAP au stabilit că Spring are cel mai bun consum din Europa în segmentul electric, cu un minim de 12,99 kWh/100 km și o medie de 16,19 kWh, respectiv 22,99 kWh/100 km la rularea pe autostradă. Citroen e-C3 nu a fost testat de GreenNCAP.

Unul dintre avantajele Spring este bateria NMC, care are performanțe mai bune în timp, dar și un cost mai mare de producție. Bateriile LFP, care echipează e-C3, sunt mai ieftine și au la rândul lor o serie de calități: au un risc mai scăzut de supraîncălzire, un ciclu de încărcare – descărcare mai puțin epuizant pentru baterie și sunt mai puțin toxice pentru mediu, putând fi reciclate mai ușor.

FOTO Volkswagen a dezvoltat primul sistem de asistență propriu, dar în China, bazat pe inteligența artificială. \ CITEȘTE ȘI FOTO Volkswagen a dezvoltat primul sistem de asistență propriu, dar în China, bazat pe inteligența artificială. "Anticipează situațiile periculoase înainte să apară."

Testele l’Argus au verificat și viteza de încărcare a bateriei e-C3 la o priză DC de 100 kW, care a fost de 32 de minute față de 26 de minute cât este oficial în documentele mașinii. Dacia Spring permite încărcarea bateriei la o stație rapidă DC cu maxim 30 kW, de la 15 la 80%, în 45 de minute și de la 30 la 80% în 31 de minute. Bateria Spring are numai 26,8 kWh, iar motorul doar 45 CP, pe versiunea entry.

Citroen e-C3 are mai multe avantje de spațiu față de Dacia Spring, lungimea sa fiind de 4,01 metri, față de 3,70 metri, cu un ampatament de 2,54 metri, față de 2,42 metri, o diferență care se resimte în primul rând la confortul pasagerilor și la volumul portbagajului.

Nou anunț meteo - Va fi mult mai cald decât în mod obișnuit CITEȘTE ȘI Nou anunț meteo - Va fi mult mai cald decât în mod obișnuit

În schimb, greutatea lui e-C3 este cu 50% peste cea a Spring, adică 1416 kg, față de 974 kg, aceasta fiind de altfel una dintre cauzele performanțelor reduse ale modelului francez: o accelerație de 10,4 secunde și viteză maximă de 135 km.

Modelul Citroen e-C3 este produs în Slovacia, în uzina Stellantis în care mai sunt asamblate și Fiat Grande Panda și Opel Frontera, având sub caroserie platforma Smart Car, creată special pentru mașinile accesibile ale grupului Stellantis.

viewscnt
Afla mai multe despre
citroen e-c3
dacia spring
citroen electric
autonomie citroen e-c3