Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:19

Toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanță urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

“În prezent, mai avem o discuție cu retailerii și cu procesatorii și probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică și ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparență. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanță. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanțe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiției. Nu pot să vă spun că în data de… Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanța privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele românești, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Webb, RetuRo: Aproape 80% dintre recipientele SGR puse pe piață au fost returnate de către consumatori, în august CITEȘTE ȘI Webb, RetuRo: Aproape 80% dintre recipientele SGR puse pe piață au fost returnate de către consumatori, în august
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Barbu a precizat că proiectul de ordonanță este finalizat în proporție de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii și procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.

“În prezent retailerii și procesatorii trebuie să mai aducă o evaluare pe anumite produse. Sunt convins că voi avea puterea, ca ministru al Agriculturii, să-i conving că redresarea industriei alimentare și această ordonanță pe care vrem să o dăm face parte din pachetul general de procesare în România (…) Voi încerca să conving sistemul de retail din România, procesatorii din România și fermierii din România că această ordonanță este una benefică pe întreg lanțul agroalimentar”, a mai spus șeful de la MADR.

În opinia sa, piața nu va fi destabilizată după plafonarea adaosului comercial la mii de produse.

“Nu mă tem deloc că piața va fi destabilizată, pentru că atunci când Ministerul Agriculturii a pus în transparență prima ordonanță, foarte mulți analiști economici, foarte mulți retaileri, spuneau că va fi penurie de alimente, că această ordonanță nu-și va produce efectele, însă aceasta a produs efecte, lucru spus de către Consiliul Concurenței. Mai mult de atât s-a dublat vânzarea acestor produse, inflația în România în sistemul agroalimentar era undeva la 10,8 – 10,9%, iar în momentul de față este la aproape 4,5%”, a subliniat Barbu.

Pe de altă parte, oficialul MADR a menționat că din datele pe care le deține profitul retailerilor și cel al procesatorilor a crescut față de anul în care nu era în vigoare ordonanța privind plafonarea.

“O să fac la închiderea exercițiului financiar o analiză a profitabilității procesatorilor, dar și a retailerilor care au fost integrați în ordonanța privind plafonarea adaosului comercial. Din datele pe care le am (…) pot să vă spun că au un profit mai mare atât retailerii cât și procesatorii, față de anul în care nu era introdusă această plafonare a adaosului comercial”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

viewscnt
Afla mai multe despre
produse procesate
adaos comercial