Banca centrală a Rusiei a lăsat, în mod neașteptat, dobânda cheie neschimbată la 21%, invocând o reducere a constrângerilor monetare, care a creat condițiile pentru a controla inflația vertiginoasă, transmite CNBC.
”Condițiile monetare s-au înăsprit mai mult decât era prevăzut la decizia privind dobânda cheie din octombrie”, a spus banca, remarcând factori ”autonomi” de politica sa monetară.
”Având în vedere creșterea notabilă a ratelor dobânzilor pentru debitori și răcirea activității de creditare, înăsprirea condițiilor monetare creează premisele necesare pentru reluarea proceselor de dezinflație și revenirea inflației la țintă, în ciuda creșterii actuale ridicate a prețurilor și a cererii interne ridicate.” a adăugat banca.
Piețele s-au așteptat ca banca centrală să majoreze ratele dobânzilor cu încă 200 de puncte de bază, după ce a făcut un astfel de pas în octombrie, pe fondul unui efort continuu de a controla inflația alimentată de costurile militare ale invaziei Ucrainei de către Moscova și de sancțiunile occidentale împotriva exporturilor cheie, scrie News.ro.
Banca a declarat vineri că va evalua necesitatea unei creșteri a dobânzii cheie la următoarea sa întâlnire din februarie.
În prezent, banca prognozează că inflația anuală va scădea la 4% în 2026 și va rămâne la această țintă în orizontul de viitor.
Indicele prețurilor de consum al Rusiei este în prezent de peste două ori mai mare decât această rată – inflația anuală a atins 9,5% începând cu 16 decembrie, a anunțat vineri banca, observând presiunile persistente, în special în sectorul gospodăriilor și al afacerilor.
Indicele prețurilor de consum a atins 8,9% în noiembrie pe o bază anuală, în creștere de la 8,5% în octombrie. Creșterea a fost determinată în mare măsură de creșterea prețurilor la alimente, costul laptelui și al produselor lactate crescând în acest an.