Prețul mediu în UE al produselor agricole a scăzut cu 2% în 2024, comparativ cu 2023, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în agricultură a scăzut cu 6%, arată datele preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Declinul prețurilor produselor agricole în UE vine după creșterile semnificative din 2021 și 2022, și avansul modest din 2023.
Există diferențe semnificative în evoluția prețului bunurilor individuale în 2024. A existat o creștere semnificativă la uleiul de măsline (30%), cartofi (inclusiv cartofi de sămânță) (12%) și fructe (7%), și o ușoară creștere pentru bovine (2%) și lapte (1%). În contrast, au existat scăderi la cereale (minus 15%), ouă (minus 8%), porcine (minus 7%), carne de pasăre (minus 6%), legume și produse horticole (minus 2%), scrie Agerpres
În privința bunurilor și serviciilor consumate în agricultură, au existat creșteri moderate de prețuri la semințe și material săditor, precum și la cheltuielile cu serviciile veterinare (fiecare cu 3%). Totuși, au scăzut semnificativ prețurile la îngrășăminte și amelioratori de sol (minus 18%), furaje (minus 11%), energie și lubrifianți (minus 8%), cu un declin mai redus pentru îngrășăminte și produse fitosanitare (minus 2%).
În 2024, prețurile la lapte au fost mai scăzute decât în 2023 în 16 state membre UE. Cel mai semnificativ ritm de declin a fost în Finlanda (minus 12%), Portugalia (minus 10%) și Spania (minus 8%), iar cel mai semnificativ ritm de creștere s-a înregistrat în Irlanda (15%), Lituania (11%) și Letonia (10%). România, alături de Slovacia, Ungaria, Croația, Austria, Estonia, România, Slovenia, Cehia, Grecia, Bulgaria și Franța, face parte din grupul statelor membre UE unde s-au înregistrat scăderi ale prețurilor la lapte.