EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai mari fabrici de bere artizanală din România se mută într-un complex de agrement pe malul lacului în Moara Vlăsiei

EXCLUSIV FOTO Una dintre cele mai mari fabrici de bere artizanală din România se mută într-un complex de agrement pe malul lacului în Moara Vlăsiei

Proiectul berăriei din Moara Vlăsiei

scris astăzi, 02:10

Acționarii Olovina, una dintre cele mai mari fabrici de bere artizanală din România, vor să mute producția dintr-un spațiu închiriat în Voluntari într-un complex de agrement pe care intenționează să îl construiască pe malul lacului în Moara Vlăsiei, lângă autostradă. Planul companiei este să crească, treptat, capacitatea de producție, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Producătorul berii Olovina este deținut în proporție de 40% de arhitectul Bogdan Babici, proprietarul unuia dintre cele mai prestigioase birouri de arhitectură din București: Tecon Architecture, 35% de Paul Ichim, fostul director financiar al Nuclearelectrica și fost vicepreședinte al Eximbank, și Tudor Petrescu, directorul general al Patronatului Societăților Independente Producătoare de Bere din România.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Forte Partners amână vânzarea sediului Adobe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Forte Partners amână vânzarea sediului Adobe

Cei trei asociați au demarat investiția în fabrica de bere Olovina imediat după debutul pandemiei, în primăvara anului 2020. Pe parcursul acelui an au realizat implementarea tehnologică a fabricii, care are o capacitate de producție anuală în limita a 4.000 hl, respectiv o linie de îmbuteliere cu o capacitate de 2.000 de sticle pe oră.

„În decursul anului 2021 am produs și am livrat către cele mai importante rețele de desfacere din România: Mega Image, Kaufland, Carrefour, precum și către clienți HORECA și alți mici comercianți.

FOTO Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila planifică investiții imobiliare masive, de zeci de milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila planifică investiții imobiliare masive, de zeci de milioane euro

În ciuda dificultăților cu care ne-am confruntat odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, care a dus la creșteri substanțiale de costuri, mai ales asociate producției în sine (energie, materie primă, ambalaje), am continuat și susținut investiția, dezvoltând portofoliul de clienți și cantitatea de produs pusă pe piață“, a declarat, pentru Profit.ro, Tudor (Tudi) Petrescu.


La începutul acestui an, cei trei asociați au demarat un nou proiect, pentru a muta fabrica din Voluntari în Moara Vlasiei, pe marginea lacului, la 150 de metri de autostrada A3 București-Ploiești, unde au cumpărat un teren de circa 8.000 de metri pătrați.

OMV Petrom vinde teren CITEȘTE ȘI OMV Petrom vinde teren

„Motivul principal a fost dorința de a crea un spațiu pentru recreere și divertisment în vecinătatea Bucureștiului în care încercăm să agregăm o comunitate în jurul ideii de bere artizanală, care ar trebui să crească tot mai mult tocmai pentru a încuraja consumul de bere autohtonă, proaspăt preparată cu ingrediente de cea mai înaltă calitate. Vizăm construcția  unui loc în care vii să te distrezi, să socializezi și să experimentezi rețete de bere artizanală, să participi la procesul de fabricație și să descoperi cum se fabrică Olovina.

Planurile comerciale pentru noua locație sunt de a atinge succesiv maximul capacității actuale de producție, apoi depășirea acestuia, desigur, completând fabrica cu capacitate suplimentară de fermentație. În plus față de actuala locație, în Moara Vlăsiei vom investi și într-o braserie dedicată degustării berilor marca Olovina, spațiu desfășurat pe două niveluri, care va avea o capacitate de 130 de locuri“, explică Petrescu.


Proiectul include trei edificii. Pe malul lacului este gândit un spațiu pentru evenimente, în mijloc un alt imobil cu o funcțiune complementară și berăria, cu acces la drumul județean.

EXCLUSIV FOTO Grupul german Henkel își mută sediul central în Equilibrium 2 și vinde vechiul sediu din Floreasca. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere ale anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul german Henkel își mută sediul central în Equilibrium 2 și vinde vechiul sediu din Floreasca. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere ale anului

Prima construcție va fi berăria, însă asociații își propun ca în maximum 2 ani să dezvolte întregul complex.

Berăria va avea o suprafață de circa 700 de metri pătrați, o arhitectură mai specială și va fi construită pe o parcelă de 2.300 de metri pătrați de teren. Pe acoperișul clădirii se va monta un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 100 kW.

„De îndată ce vom primi autorizația de construire, proces care este în curs în momentul de față, și, bineînțeles, în funcție de ce ne rezervă condițiile climatice, intenționăm să ne apucăm de lucru.

Ne dorim să nu amânăm mai mult de data de 1 martie pentru demararea lucrărilor, pentru a putea prinde sezonul 2025 în noua locație. Cu speranța că toate lucrurile vor decurge cum ne așteptăm, la 1 septembrie 2025 noua investiție ar trebui să fie funcțională. În termeni financiari, evaluăm în momentul de față valoarea proiectului la circa un milion de euro, doar pentru prima etapă, cea a fabricii de bere“, a adăugat Petrescu.

NEPI Rockcastle analizează includerea unui hotel cu 200 de camere în extinderea Promenada Mall din București. Acesta ar fi primul hotel construit de grup CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle analizează includerea unui hotel cu 200 de camere în extinderea Promenada Mall din București. Acesta ar fi primul hotel construit de grup

Microbrăriile din România au o cotă de circa 0,5% din piața tradițională de bere, care anul trecut a ajuns la un volum de 15 milioane de hectolitri. Petrescu spune că, deși România este pe locul 5 sau 6 în lume la consumul de bere, cu circa 85 de litri pe cap de locuitor, mai bine de o treime din consum este generat de berea la PET. 

„Berea la PET e complet alt produs față de berea artizanală. E fabricată din alte ingrediente, are alte costuri de fabricație și alte prețuri de vânzare. Noi lucrăm numai cu materie primă din import. Aducem hamei din Noua Zeelandă, Australia, America de Nord, Germania și Cehia. Hameiul din România nu e adecvat acestui tip de produs. Costurile noastre de fabricație nu sunt adecvate unui produs mass market“, conchide Petrescu.

La finalul anului 2023 erau înregistrate 91 de companii producătoare de bere în România, din care 8 companii mari și medii și 85 de microberării. Mare parte din microberării sunt grupate în Timișoara și Cluj. În București și împrejurimi funcționează circa 11 fabrici de bere artizanală. Zăganu este liderul acestei niște de piață, care produce peste 5.000 hl pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
olovina
tudor petrescu
bogdan babici
paul ichim