Grupul de produse de lux Lvmh cumpără o plantatie de vie în Bourgogne

Grupul de produse de lux Lvmh cumpără o plantatie de vie în Bourgogne
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:22

Într-o perioadă dificilă pentru tot sectorul, în care guvernul francez acordă despăgubiri pentru extirparea plantațiilor de vie, în regiunea Bourgogne grupul francez din domeniul produselor de lux Lvmh cumpără cu 15,5 milioane de euro o plantație de 1,3 ha de viță de vie, scrie ziarul italian La Repubblica  Decizia stârnește multe polemici și interrogative, inclusiv în contextul situației deja tensionate de anul extrem de slab pentru viticultorii francezi.

Regiunea Bourgogne este un fel de zonă de lux a sectorului viticol francez și mai mulți miliardari au început să cumpere plantații în ultima vreme. Printre ei, Joe Tsai, președinte și co-fondator al gigantului e-commerce chinez Alibaba Group.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Cu ochii pe modelul de la bere. Accizele la băuturile spirtoase pot primi un calendar de creștere, în locul actualului procedeu de majorare în funcție de inflație - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cu ochii pe modelul de la bere. Accizele la băuturile spirtoase pot primi un calendar de creștere, în locul actualului procedeu de majorare în funcție de inflație - surse
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Grupul Lvmh controlează deja brandurile de lux Moët & Chandon, Krug, Cheval Blanc și Dom Pérignon. Grupul a promis investiții și acțiuni țintite la modernizarea sectorului, în zonă, arată G4Food.ro.

Investițiile vin într-un context în care guvernul francez oferă 4000 de euro pentru un hectar de vie extirpat definitiv și 2500 pentru cine elimină via să o înlocuiască apoi cu un alt tip de cultură. Planul administrației franceze este acela de a elimina în total 9000 de hectare, adică circa 10% din totalul suprafețelor cultivate cu viță de vie în Franța, cifrele fiind valabile doar în zona Bordeaux. În total, intenția anunțată de autorităție de la Paris este de a elimina circa 50.000 de hectare de viță de vie.

Două fețe ale aceleiași medalii

Sunt practic două fețe ale aceleaiași medalii, fapt ce reaprinde dezbaterea legată de viitorul sectorului viticol în Franța și nu numai. Pe e o parte, statul care încearcă să reducă excesul de ofertă, pe de alta, capitalurile care continuă să țintească zone simbol ale viticulturii franceze, pe care să le includă în viitoare proiecte din industria luxului.

Încă o investiție a Guvernului de la Budapesta în Covasna CITEȘTE ȘI Încă o investiție a Guvernului de la Budapesta în Covasna

Dezbaterea însă nu privește doar Franța, dat fiind că și în Italia și în Spania se discută despre oportunitatea de extirpare parțială a viilor în exces sau care nu produc vin de calitate. Dar în timp ce Franța a trecut deja la acțiune, celallte două țări mari producătoare de vin în Europa au temporizat decizia. Totul, într-un context în care se așteaptă în anul următor redefinirea politicilor agricole la nivel comunitar și în funcție de ea subvențiile pentru diferite culturi.

Încă un fapt relevant legat de achiziția făcută de grupul Lvmh: de mai mult timp, o confederație de asociații din domeniu viticol, CAVB, cere guvernului francez să reducă taxele de succesiune pe terenurile agricole, pentru  a  favoriza rămânerea lor în familie și prin urmare în mâinile viticutorilor locali, pentru a nu fi cumpărați de grupuri economice care nu au legături cu teritoriul.

viewscnt
Afla mai multe despre
lvmh
bourgogne
vie