Italia este de departe cel mai mare producător de paste din UE

Italia este de departe cel mai mare producător de paste din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:50

În anul 2023, în Uniunea Europeană au fost produse 6,2 milioane de tone de paste, cu o valoare de 8,9 miliarde de euro, în creștere ușoară comparativ cu cele 6,1 milioane de tone de paste produse în 2022, dar cu o creștere de 1,1 miliarde de euro în termeni de valoare, arată datele publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Internaționale a Pastelor.

Potrivit Eurostat, Italia este de departe cel mai mare producător de paste din UE, cu 4,2 milioane de tone produse anul trecut, cu o valoare de 6,2 miliarde de euro. Este vorba de 68% din producția totală a UE în termeni de volum și 70% în termeni de valoare, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacția de 8 miliarde dolari dintre doi coloși ai industriei modei de lux, blocată CITEȘTE ȘI Tranzacția de 8 miliarde dolari dintre doi coloși ai industriei modei de lux, blocată
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Italia este urmată de Spania cu o producție de 500.000 de tone de paste, 8% din totalul UE, și Franța cu 260.000 de tone (4% din totalul UE).

Datele Eurostat mai arată că, în 2023, o cantitate totală de aproape 2,7 milioane de tone paste au fost exportate de țările UE și mai mult de jumătate (57%) din această cantitate a mers spre alte țări din UE.

Italia este cel mai mare exportator de paste din UE, cu o cantitate de două milioane de tone exportate în 2023, echivalentul a 76% din totalul exporturilor UE. Urmează la mare depărtare Spania, care a exportat 130.000 de tone de paste, sau 5% din total.

Principalele state membre UE importatoare de paste sunt: Germania cu 440.733 de tone importate anul trecut, 28% din importurile totale ale țărilor membre, și Franța, cu 371.966 de tone de paste importate, sau 24% din importurile statelor membre.

Când vine vorba de destinațiile extracomunitare pentru exporturile de paste ale blocului comunitar, pe prima poziția este Marea Britanie (307.481 de tone sau 26% din exporturile totale extra-UE), urmată de SUA (243.646 de tone sau 21% din exporturile totale extra-UE).

Datele publicate separat de aplicația de livrare Glovo arată că în România se comandă, în medie, peste 3.000 de porții de paste pe zi, echivalentul a peste 130 de porții pe oră și aproximativ două porții pe minut. Cifrele plasează România pe primul loc la nivel regional și pe al doilea la nivel global, în cadrul rețelei Glovo, privind numărul de porții de paste.

Romsilva va pune la dispoziția populației circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc CITEȘTE ȘI Romsilva va pune la dispoziția populației circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc

Referitor la preferințele românilor pentru comenzile de paste, analiza a indicat că 14 februarie 2024, Ziua Îndrăgostiților, a înregistrat un număr record de livrări de paste prin Glovo, fiind cea mai activă zi din ultimele 12 luni. În această zi, au fost livrate, în medie, de două ori mai multe paste decât într-o zi obișnuită, ceea ce înseamnă peste 250 de porții pe oră sau aproximativ 5 pe minut.

Totuși, luna ianuarie se dovedește a fi cea mai activă perioadă în ceea ce privește numărul de comenzi plasate, iar vinerea este ziua preferată a românilor pentru a savura o porție de paste. În plus, românii preferă pastele pentru prânz și cină, orele de vârf fiind 13:00 și 19:00.

Printre cele mai consumate tipuri de paste se numără penne, spaghetti și tagliatelle, în timp ce rețetele din topul aprecierilor, precum carbonara, bolognese și cu sos de pesto, completează diversitatea culinară. În plus, cel mai mare fan al pastelor este un utilizator din București care a comandat, în ultimele 12 luni, nu mai puțin de 250 de porții.

Urmărind statisticile consumului de paste la nivel național, Bucureștiul se clasează în fruntea orașelor cu cele mai multe comenzi anuale de paste, urmat de alte orașe mari precum Constanța și Cluj-Napoca.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
paste