Fostul patron de la fabrica de zahăr din Luduș avertizează că rezultatele sale vor avea de suferit

Fostul patron de la fabrica de zahăr din Luduș avertizează că rezultatele sale vor avea de suferit
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:03

O scădere peste așteptări a prețurilor la zahăr în Europa pe parcursul ultimelor luni, din cauza unei oferte excedentare, va afecta rezultatele înregistrate de producătorul francez Tereos în a doua jumătate a acestui an, astfel că firma a decis să își majoreze exporturile, a declarat pentru Reuters directorul general de la Tereos, Olivier Leducq.

Piața zahărului din UE a avut de suferit în ultimii doi ani de pe urma importurilor de zahăr ieftin din Ucraina. Executivul comunitar a pus o limită la livrările de zahăr ucrainean dar, cu toate acestea, importurile sunt de aproape zece ori mai mari decât erau înainte de invazia rusească, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Agroland cumpără o platformă agro-industrială CITEȘTE ȘI Agroland cumpără o platformă agro-industrială
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În paralel, producția de zahăr a blocului comunitar este așteptată să crească cu 6% în acest an, pe măsură ce fermierii, încurajați de prețurile mari, au mărit suprafețele cultivate cu sfeclă. Cu toate acestea, grupul Tereos se așteaptă ca propria sa producție de sfeclă de zahăr să scadă ușor în acest an, în condițiile în care suprafețele cultivate de membri cooperativei au rămas practic stabile dar randamentele la hectar au avut de suferit de pe urma evoluțiilor meteo nefavorabile.

Președintele Tereos, Gerard Clay, a declarat pentru Reuters că grupul francez mizează în acest an pe o producție medie de sfeclă de 79 de tone la hectar, în scădere față de una de 80,1 tone anul trecut.

Presate de recolta mare din UE și afluxul de zahăr ieftin din Ucraina, prețurile la zahăr în Europa au coborât semnificativ în ultimele luni, astfel că pe piața spot tona de zahăr se vinde pentru aproximativ 500 de euro, la jumătate practic față de un preț de 950 de euro pe tonă în luna septembrie 2023.

„Intrăm într-o perioadă mult mai complicată, nu putem avea prețuri pe piață care s-au redus la jumătate și să menținem aceleași rezultate”, a spus directorul general Olivier Leducq.

Grupul Tereos, care produce zahăr, amidon și etanol, a raportat un profit anual record în exercițiul fiscal 2023/24, care s-a încheiat la 31 martie, grație prețurilor mari la zahăr și îmbunătățirii marjelor operaționale.

FOTO Avertisment - Cazuri de consum fraudulos de energie electrică în creștere. Sfaturi către populație CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment - Cazuri de consum fraudulos de energie electrică în creștere. Sfaturi către populație

Avertismentul de profit lansat de șefii de la Tereos este unul similar cu cel făcut săptămâna trecută de grupul german Suedzucker, cel mai mare producător de zahăr din Europa, care a raportat o scădere de 63% a profitului operațional trimestrial și o revizuire a prognozelor anuale din cauza prețurilor scăzute de pe piață.

În acest context, grupul Tereos intenționează să își dubleze exporturile în afara UE, până la 350.000 de tone în acest sezon, în ideea de a contracara preconizatul surplus ce ar urma să fie înregistrat de blocul comunitar, primul de după 2017/18, a spus Leducq, care i-a îndemnat și pe alți producători europeni să facă același lucru.

„Piața nu se extinde pentru că consumul de zahăr nu crește în Europa, așa că tot ceea ce depășește consumul trebuie vândut la export”, a spus Leducq. Potrivit acestuia, blocul comunitar ar trebui să exporte aproximativ 2,5 milioane de tone de zahăr în acest an, comparativ cu o medie de 1/1,5 milioane de tone în alți ani, și ar trebui să găsească ușor o piață de desfacere în condițiile în care cererea mondială continuă să crească.

Producătorul francez de zahăr Tereos și-a vândut fosta fabrică Zahărul Luduș (Mureș). În primăvara anului trecut, fabrica din Luduș a fost preluată de doi antreprenori români, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul de agri-food din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
pret