Adeverințele de venit, certificatele de atestare fiscală și popririle vor fi transmise online instituțiilor, fără a mai fi eliberate pe hârtie, la ghișeu, sau trimise prin poștă, a explicat, pentru Profit.ro, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș. În acest fel, ar dispărea și riscul popririlor multiple cauzate, acum, de faptul că ANAF trimite adresa concomitent la toate băncile unde sunt deschise conturi.
„Eliberăm câteva milioane de adeverințe de venit pe an. Persoanele care vor să obțină un credit sau aplică pentru prestații sociale au nevoie de acest document la primării, bănci sau alte instituții. La acestea, se adaugă peste un milion de certificate de atestare fiscală care sunt necesare pentru participarea la licitații. Apoi, sunt câteva sute de mii de popriri pe conturi. Pentru fiecare document este nevoie de 3-4 semnături ale funcționarilor și ale șefilor ierarhici, avem consum de hârtie, costuri de transmitere prin poștă. Din septembrie, cel târziu din octombrie, le vom emite electronic”, a declarat Doroș.
Odată cu transmiterea electronică a actelor de înființare a popririlor, va fi schimbată practica actuală care duce la blocarea tuturor conturilor unui debitor de la toate băncile.
„Lucrăm deja la o procedură cu băncile astfel încât poprirea să fie transmisă concomitent la toate băncile unde sunt deschise conturi, iar în momentul în care o bancă instituie poprirea, celelalte, la care mai sunt deschise conturi, să poată vedea în sistem acest lucru și să nu mai o instituie, la rândul lor” a explicat Doroș, precizând că există discuții cu Asociația Română a Băncilor ca ANAF să intre pe internet banking pentru plata online, la fel cum sunt furnizorii de utilități sau de telefonie.
Conform Codului de procedură fiscală, ANAF transmite băncilor o adresă însoțită de o copie certificată de pe titlul executoriu la toate instituțiile unde sunt deschise conturi. La rândul lor, băncile sunt obligate de lege să dispună poprirea și să vireze suma statului, în caz contrar răspunzând în solidar cu debitorul. Pentru că lipsește o comunicare între bănci, sunt înregistrate popriri multiple pentru aceeași datorie. Fiscul ar trebui să restituie sumele reținute suplimentar în cel mult 5 zile.
Odată cu rescrierea Codului de procedură fiscală, anul trecut, în expunerea de motive a proiectului se arăta că, “în cazul popririi bancare, terții popriți (băncile) trebuie să indisponibilizeze și să vireze de îndată sumele din conturile bancare poprite, cu efecte negative în ceea ce privește situația disponibilităților bănești atunci când există popriri multiple, în condițiile în care organul fiscal, care dispune doar de informații cu privire la conturile bancare ale unui debitor, nu dispune însă și de informațiile cu privire la disponibilitățile bănești din respectivele conturi”.
Rezolvarea a fost parțială, în Codul care a intrat în vigoare în 2016 articolul fiind amendat astfel: ”băncile au obligația să plătească sumele indisponibilizate în contul indicat de organul de executare în termen de 3 zile de la indisponibilizare”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful ANAF: Din 2017, eliminăm hârtia, vom primi doar declarații onlinePopririle pot fi puse pe orice venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deținute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terțe persoane sau pe care aceștia le vor datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
Sumele din salarii, pensii, ajutoare sau indemnizații cu destinație specială pot fi executate până la 1/2 din venitul lunar net, în timp ce sumele datorate cu titlu de obligație de intreținere sau de alocație pentru copii pot fi executate până la 1/3 din venitul lunar net. În cazul companiilor, nu sunt executate, de exemplu, sumele necesare plății drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor și contribuțiilor aferente acestora.