Cotațiile la grâu scad, în urma cererii slabe

Cotațiile la grâu scad, în urma cererii slabe
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:10

Cotațiile la grâu sunt în scădere, cererea slabă din Europa și îmbunătățirea condițiilor meteo în SUA eclipsând decizia de miercuri a Rezervei Federale a SUA (Fed) de a reduce dobânda de referință cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% și 5%, transmite Bloomberg.

La Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial, cotațiile futures pentru grâul livrat în decembrie au scăzut cu 0,6%, extinzând declinul din precedentele patru sesiuni, pe fondul exporturilor mai slabe pentru grâul moale din UE și a condițiilor mai bune pentru plantarea grâului de iarnă în SUA, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Lumea va plăti pentru a închide capacități regenerabile dacă nu investește în rețele CITEȘTE ȘI Lumea va plăti pentru a închide capacități regenerabile dacă nu investește în rețele
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În general relaxarea politicii monetare stimulează piața materiilor prime, dobânzile mai scăzute stimulând consumul și activitatea economică. Dar traderii au luat deja în calcul decizia Fed, conform analiștilor de la CRM AgriCommodities, care adaugă: "piețele evaluează acum noi reduceri ale dobânzii în acest an".

Dar tendința de scădere a cotațiilor la grâu va fi probabil temporară, susține Dennis Voznesenski, director în cadrul Commonwealth Bank of Australia. Acesta a adăugat: "Încă mă aștept pe termen lung la creșterea cotațiilor la grâu, în urma înăspririi livrărilor globale ale principalilor exportatori și a secetei din Rusia și Ucraina".

Cotațiile au crescut săptămâna trecută cu 5%, atingând vineri cel mai ridicat nivel din mai mult de două luni, după ce Ucraina a raportat că o rachetă rusească a lovit în Marea Neagră un vapor care transporta cereale. Nava a fost avariată dar a reușit să ajungă în România și nu s-au înregistrat victime.

FOTO Incendiu puternic la o fabrică de sicrie din Bihor CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic la o fabrică de sicrie din Bihor

Reziliența exporturilor ucrainene via Marea Neagră din ultimul an a ajutat la scăderea prețurilor, față de nivelul ridicat record înregistrat după invazia Rusiei. Dar potențialele perturbări ale exporturilor, atât din Ucraina cât și din Rusia, ambele fiind producători importanți de grâu, încă pot provoca probleme pe piețe.

Traderii apreciază că este un semn bun cererea slabă din China pentru evoluția prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
pret