După Shell și ExxonMobil, Turcia a semnat un acord pe zece ani și cu TotalEnergies pentru aprovizionarea cu gaze lichefiate

După Shell și ExxonMobil, Turcia a semnat un acord pe zece ani și cu TotalEnergies pentru aprovizionarea cu gaze lichefiate
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 11:24

Turcia a semnat un acord pentru aprovizionarea cu gaze lichefiate timp de zece ani de la grupul francez TotalEnergies SE, care include opțiunea de a redirecționa gazele livrate spre Europa și Egipt, acesta fiind al doilea astfel de acord semnat în această lună, pe măsură ce Turcia vrea să devină un hub regional de gaze, transmite Bloomberg.

Acordul cu TotalEnergies vizează livrare a 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate pe an, începând din 2027, au declarat surse din apropierea acestui dosar care au dorit să își păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut CITEȘTE ȘI Volumul lucrărilor de construcții a scăzut
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Pe parcursul acestui an, Botas, compania energetică de stat din Turcia, a semnat mai multe acorduri noi privind aprovizionarea cu gaze lichefiate, diversificându-și un mix de aprovizionare care în mod tradițional a fost dominat de gazele naturale livrate prin conducte din Azerbaidjan, Rusia și Iran. Aceste contracte consolidează poziția de negociere a autorităților de la Ankara atunci când va reînnoi acordurile pe termen lung cu Moscova și Teheranul, care urmează să expire în 2025 și 2026, scrie Agerpres.

Opțiunea de a redirecționa gazele lichefiate furnizate de TotalEnergies spre Europa crește rolul Botas pe partea de trading internațional. Acordul semnat cu Shell la începutul acestei luni include o clauză similară, iar anul trecut Botas a semnat mici acorduri de export de gaze cu Bulgaria, România, Ungaria și Republica Moldova.

Obiectivul strategic al Turciei este acela de a fi un hub regional de gaze și un furnizor pentru Uniunea Europeană și, în acest sens, Turcia a investit puternic în capacități pentru importul de gaze lichefiate, precum și în producția internă de gaze de la zăcămintele din Marea Neagră.

Turcia își acoperă aproape tot necesarul de gaze din importuri și anul trecut a cumpărat 14,3 miliarde metri cubi, sau 28,3% din cantitatea totală de 50,5 miliarde metri cubi consumată, sub formă de gaze naturale lichefiate (GNL).

viewscnt
Afla mai multe despre
totalenergies
exxonmobil