Uniunea Europeană a scos Seychelles de pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Uniunea Europeană a scos Seychelles de pe lista neagră a paradisurilor fiscale
scris 6 oct 2021

Uniunea Europeană a înlăturat Anguilla, Dominica și Seychelles de pe lista neagră a paradisurilor fiscale în contextul criticilor tot mai puternice care acuză Bruxelles-ul că ignoră marea evaziune fiscală, în special după dezvăluirile făcute de ancheta Pandora Papers, relatează Associated Press.

Dominica și Seychelles, două țări insulare, și Anguilla, un teritoriu britanic de peste mări au fost incluse pe listă din cauza lipsei de transparență fiscală, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă miniștrii de finanțe ai UE, care s-au reunit la Luxemburg, au decis ca acestea să fie mutate pe o „listă gri” după ce oficialii lor au convenit să își revizuiască sistemele fiscale.

Ce este lista neagră a Uniunii Europene

Lisa neagră a UE a fost creată în 2017 pentru a combate evaziunea fiscală și este actualizată cu regularitate.

Nouă „jurisdicții” sunt în continuare catalogate ca fiind „neecoperante”: Samoa Americană, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

Anguilla, Dominica și Seychelles sunt acum clasificate ca fiind teritorii care nu se conformează deocamdată tuturor standardelor fiscale internaționale dar care și-au luat angajamentul de a implementa principiile guvernanței fiscale corecte.

Costa Rica, Hong Kong, Malaysia, Macedonia de Nord, Qatar și Uruguay se află de asemenea pe această „listă gri”. Australia, Eswatini și Maldivele au fost înlăturate de pe ea după ce și-au reformat codurile fiscale.

FOTO Primele imagini cu momentul prăbușirii avionului pilotat de miliardarul român Dan Petrescu CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini cu momentul prăbușirii avionului pilotat de miliardarul român Dan Petrescu

Decizia luată de miniștrii de finanțe ai blocului comunitar a venit la doar două zile după ce Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și partenerii săi din mass-media au publicat o serie masivă de documente obținute în urma unei anchete poreclite „Pandora Papers”, în jur de 600 de jurnaliști din întreaga lume participând la aceasta.

Cele aproape 12 milioane de acte privind activitățile companiilor offshore au dezvăluit activitățile financiare a numeroși politicieni, vedete și membri ai elitei financiare globale.

Eurodeputata franceză Aurore Lalucq, care a redactat un raport despre practicile fiscale neloiale, a declarat că speră că dezvăluirile „vor fi în sfârșit un semnal suficient de puternic pentru liderii UE” și Comisia Europeană pentru a reforma urgent codul de conduită al UE pentru taxarea afacerilor.

Aceasta susține că unele din cele mai notorii paradisuri fiscale nici măcar nu se află pe lista neagră a blocului comunitar, afirmând că „din păcate țările care sunt în continuare pe lista neagră nu reprezintă cele mai importante fluxuri financiare”.

Chiara Putaturo, expert în fiscalitate la ONG-ul Oxfam, a descris lista neagră a UE ca fiind „o glumă” și afirmă că „aceasta ar trebui să pedepsească paradisurile fiscale. În schimb, le lasă să scape basma curată”.

Ea afirmă că Anguilla și Seychelles se află „în centrul ultimului scandal fiscal”.

„În timp ce investigația Pandora Papers a scos la lumină modul în care super-bogații continuă să folosească paradisuri fiscale pentru a evita să-și plătească taxele, oamenilor de rând li se cere să plătească factura planului de relansare economică post-Covid”, acuză Putaturo.

viewscnt
Afla mai multe despre
seychelles
paradis fiscal