Un sfert din consiliile județene solicitaseră Guvernului, până la finele anului trecut, fonduri suplimentare pentru plata salariilor, după ce primăriile au primit libertatea de a le majora, iar multe dintre acestea și-au cheltuit bugetele cu aceste majorări. Executivul nu s-a grăbit însă să bage mâna în Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa pentru cheltuieli de urgență și nici bugetul aprobat nu include cote majorate pentru autoritățile locale.
Un document oficial indică faptul că direcția de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a înregistrat 16 solicitări pentru ”suplimentarea fondurilor necesare achitării salariilor personalului din cadrul instituțiilor administrației publice locale”.
Nu mai puțin de 11 solicitări au venit însă din partea consiliilor județene, care au cerut mai mulți bani pentru acoperirea găurilor lăsate în bugetele locale de salariile majorate de primării. Potrivit, sursei citate, cele 11 consilii județene sunt din Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.
Soliciări în același sens au formulat, separat, municipiul Medgidia și chiar sectorul 2 al Capitalei, respectiv comunele Știubeni din Botoșani, Șoimuș din Hunedoara și Didești din Teleorman.
CITEȘTE ȘI Iohannis reclamă la Curtea Constituțională Legea prin care parlamentarii au stabilit pentru ei înșiși că pot fi comercianți pe persoană fizicăTotodată, în pofida numeroaselor solicitări, cu excepția celor circa 2 miliarde de lei alocate autorităților locale cu prilejul rectificării bugetare din toamnă, Guvernul Tudose nu s-a grăbit să răspundă cu alte sume solicitărilor primăriilor. Fostul Cabinet a alocat din Fondul de rezervă bugetară 95 milioane lei câtorva primării, prin două hotărâri din luna decembrie, dar sumele au vizat nu doar cheltuieli curente, ci și de capital, respectiv derularea unor proiecte locale.
Autoritățile locale sunt afectate anul acesta de ”revoluția fiscală” a Guvernului, respectiv de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, care duce, implicit, la reducerea sumelor ce le revin din cotele defaclate din acest impozit.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Lege: Anulări de obligații fiscale pentru anumite tranzacții imobiliare. Cine a plătit primește banii înapoiProfit.ro a relatat că autoritățile locale au primit în prima jumătate a anului trecut circa10,1 miliarde de lei drept cote defalcate din impozitul pe venit, astfel că pentru întreg anului 2017 totalul ar putea depăși 20 de miliarde de lei. Pe ansamblul anului 2016, aceste transferuri au totalizat 17,9 miliarde de lei.
Situația unei părți semnificative a acestor venituri este incertă de anul următor, în contextul reducerii impozitului pe venit.
După proteste ale primarilor, Guvernul a anunțat că va compensa pierderile de la bugetele locale generate de modificarea Codului Fiscal.
În pofida acestor promisiuni, la votul bugetului pentru 2018, Parlamentului a respins un amendament privind creșterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care merg la bugetele locale.