ANAF analizează situația veniturilor obținute din acordarea de meditații, constatând în perioada pandemiei un risc mai ridicat de nedeclarare a acestor venituri, relevă un document analizat de Profit.ro.
ANAF a pornit un proiect-pilot la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova, prin care încearcă să stimuleze conformarea voluntară a celor care obțin venituri din meditații, dar și a altor persoane fizice.
CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide RomâniaÎn funcție de evoluția situației și de riscul fiscal reprezentat, ANAF are în vedere și controale antifraudă în acest domeniu. Meditațiile furnizate de profesori elevilor contra cost reprezintă o activitate independentă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificativeANAF speră, însă, ca proiectul de beneficii rapide derulat la AJFP Prahova pentru stimularea conformării voluntare a persoanelor fizice să aibă rezultate.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania"Proiectul se desfășoară sub formă de proiect-pilot în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Prahova. Acesta vizează stimularea conformării fiscale voluntare pentru persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitării, în grupurile-țintă vizate fiind cuprinse și persoanele fizice care pot obține venituri din <<meditații>>. Pentru identificarea grupurilor țintă au fost avute în vedere atât informațiile deținute la nivelul ANAF, cât și informații din surse externe", afirmă ANAF în documentul analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personalăProiectul de la AJFP Prahova presupune, în principal, informarea și îndrumarea contribuabililor pentru a-și îndeplini corect obligațiile declarative și/sau de plată.
Cum afirma ANAF mai sus, persoanele vizate de această campanie de "informare" au fost identificate pe baza datelor deținute de ANAF, dar și a unor "informații din surse externe", neprecizate.
CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bineÎn această perioadă, în contextul crizei provocate de COVID-19, Direcția generală de management a riscului din cadrul ANAF a constatat un risc mai accentuat de neînregistrare fiscală în cazul persoanelor cu venituri din meditații, risc pe care ANAF îl va avea în vedere în perioada următoare. De asemenea, ANAF va analiza și riscul de subdeclarare a veniturilor, precum și amploarea acestor fenomene.
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!Potrivit ANAF, dacă după evaluarea datelor și informațiilor disponibile vor rezulta concluzii care impun inițierea unor controale antifraudă, vor fi organizate și astfel de acțiuni, punctuale.
Antifrauda nu desfășoară în mod obișnuit controale vizând persoane fizice, deși are competențe și în acest sens. Persoanele fizice care ajung de obicei în atenția Antifraudei sunt cele cu venituri mari nedeclarate, obținute din activități, cum ar fi, de exemplu, vânzarea în mod repetat de bunuri pe platformele online.