Sistemele de scanare a camioanelor în vămi sunt defecte de mai mulți ani, contrabanda cu țigări a crescut puternic. Fiscul verifică acum dacă le mai repară sau nu

Sistemele de scanare a camioanelor în vămi sunt defecte de mai mulți ani, contrabanda cu țigări a crescut puternic. Fiscul verifică acum dacă le mai repară sau nu
scris 18 ian 2018

ANAF a inițiat procedura pentru o eventuală repunere în funcțiune a aparatelor Roboscan din vămi, cele care ar fi trebuit să joace un rol foarte important în combaterea traficului ilicit cu țigări și alte bunuri. În lipsa acestor sisteme de verificare, nefuncționale de mai mulți ani, traficul ilicit cu țigări s-a intensificat semnificativ pentru prima dată în ultimii 7 ani în toate regiunile din vestul țării și a ajuns în noiembrie la 18,3% la nivel național.

Astfel, Fiscul a inițiat o "Cercetare de piață in vederea determinării costurilor achiziționării unor servicii de diagnoză pentru instalații radiologice".

Urmărește-ne și pe Google News

"Cercetarea de piață are la bază necesitatea determinării costurilor aferente achiziționării costurilor de servicii de diagnoză privind starea tehnică, în vederea reparării și repunerii în funcțiune sau a scoaterii din funcțiune/dezafectării, după caz”.

Verificările trebuie realizate pentru:

Sistemul mobil pentru scanarea cu radiații gamma a camioanelor și containerelor, produs în varianta constructivă 1M și 1 MC – producător MB Telecom, România

  • Roboscan 1M – 5 bucăți, an de fabricație 2008
  • Roboscan 1MC – 7 bucăți, an de fabricație 2010 și 2012

Autospecială cu sistem de examinare a autovehiculelor grele, cu radiații gamma, Mobile Imaging System – MIS tip Rapiscan 4200 – producător Rapiscan Security Products, SUA

  • MIS – 3 bucăți, an de fabricație 2003

ANAF menționează că, pentru a evalua situația acestor echipamente, eventualul prestator al serviciului ar trebui sa se deplaseze în județele Cluj (1 bucată), Iași (5 bucăți), Galați (2 bucăți), Constanța (2 bucăți), Timiș (2 sbucăți), Dolj (1 bucată) și Ilfov (2 bucăți).

Producătorul de țigarete BAT investește 60 milioane de euro în 2017 la Ploiești, unde mută o parte a producției din Bulgaria. Compania cere Guvernului predictibilitate fiscală CITEȘTE ȘI Producătorul de țigarete BAT investește 60 milioane de euro în 2017 la Ploiești, unde mută o parte a producției din Bulgaria. Compania cere Guvernului predictibilitate fiscală

Aceste echipamente au constituit un element important in strategia autorităților de combatere a traficului ilicit cu diverse bunuri, inclusiv cu țigări.

"Erau foarte eficiente și aveau și un impact puternic în ce privește prevenția. Echipamentele acestea erau, de asemenea, o condiționalitate tehnică și pentru spațiul Schengen”, a declarat o sursă apropiată situației pentru Profit.ro.

Firma MB Telecom, din Ilfov, producător al celor mai multe dintre sistemele de scanare, 12 din totalul de 15, a avut un cotract de mentenanță, dar contractul a fost reziliat anul trecut.

Autoritățile române au capturat aproape 150 milioane de țigări de contrabandă. Top-ul regiunilor cu cele mai mari capturi CITEȘTE ȘI Autoritățile române au capturat aproape 150 milioane de țigări de contrabandă. Top-ul regiunilor cu cele mai mari capturi

Anul trecut mai era funcțional doar unul dintre cele 15 sisteme de scanare, situație care a contribuit substanțial la creșterea puternică a traficului ilicit, în special cel cu țigarete. Statul pierde sume importante de bani de pe urmă taxelor neîncasate, în timp ce companiile care respectă legea sunt concurate în consitii incorecte de produsele introduse ilicit.

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în luna noiembrie cea mai importantă creștere din ultimul an, de 3,3 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 18,3% din totalul pieței. Media anuală a comerțului ilegal cu țigarete în 2017 este de 16%.

Reprezentanți industriei consideră că principala cauză a revenirii pieței negre a țigărilor o reprezintă inconsecvența eforturilor împotriva contrabandei și lipsa unei strategii integrate la nivelul factorilor de decizie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
roboscan
mb telecom
sistem scanare
vama