Direcția de verificare a persoanelor cu averi mari din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a început verificarea altor 30 de persoane cu averi mari, în noiembrie 2015, după ce a finalizat controlul pentru primele 10 persoane din această categorie, a anunțat directorul acestei direcții, Eugen Șerban.
Pentru trei din cele 10 persoane verificate deja, ANAF a înaintat sesizări penale din cauza faptului că a depistat venituri din surse neidentificate care nu au putut fi justificate, a precizat Șerban. Este vorba de oameni de afaceri care activează, în principal, în domeniile imobiliar și construcții.
ANAF a identificat, în total, 336 de persoane cu averi mari, însemnând că au avere de peste 20 milioane de euro. Un al doilea program este destinat celor care prezintă risc fiscal ridicat și este alcătuit din 4.723 de persoane. Practic, Fiscul derulează două programe de verificare, al căror scop este identificarea veniturilor reale în raport cu cele declarate.
Contribuabilii cu risc sunt cei care dețin societăți cu pierderi cronice, care nu repartizează dividendele, nu înregistrează veniturile companiei și prelevează veniturile acesteia, crescându-și nejustificat patrimoniul personal. Tot în această categorie, se află cei care își creditează firmele cu sume mari fără a le justifica proveniența, în schimb marchează pierderi ale societății și o privează de venituri.
Un alt grup este format din persoane care au venituri volatile, oscilante, de la o perioadă fiscală la alta, cum sunt artiștii sau sportivii, iar un altul din persoane cu patrimoniu semnificativ, dar care nu întreprind activități economice, având surse de venituri din activități infracționale.
Șerban a spus că, în timpul verificărilor, cei care nu și-au putut justifica veniturile au susținut că sursele au fost: dividende și salarii ridicate în numerar, bani și cadouri primite cu diverse ocazii, cum ar fi nunți ori botezuri, contracte de împrumut cu alte persoane fizice, în multe cazuri afirmațiile neputând fi probate.