Proprietarii clădirilor clasificate ca monument istoric și ai terenurilor pe care sunt construite, indiferent de forma de proprietate, publică sau privată vor fi scutiți de anul viitor de impozit pe imobil. Până acum, consiliile locale erau cele care decideau dacă scutesc sau nu de impozit o astfel de clădire.
Scutirea de impozit a fost introdusă prin lege promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis și prezentată anterior în premieră de Profit.ro.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Până acum, consiliile locale erau cele care decideau dacă scutesc de impozit o astfel de clădire, dar noua lege, prezentată în premieră de Profit.ro și adoptată recent de Parlament, stabilește ca scutirea să fie obligatorie prin lege.
CITEȘTE ȘI Guvernul va defini din nou neplata contribuțiilor de către angajator ca infracțiune. Profit.ro a anunțat încă de anul trecut această modificare ca fiind pregătităCodul Fiscal nu ținea cont de Legea protejării monumentelor istorice
Codul Fiscal stabilește o serie de scutiri la impozitul pe clădiri, precum pentru instituții publice de interes administrativ sau utilitar, pentru sedii de fundații sau asociații non-profit, dar lăsa la discreția autorităților locale scutirea de acest impozit pentru imobile clasate ca monumente istorice și pentru terenurile care le aparțin.
Autorii legii au arătat că, astfel, noul Cod Fiscal nesocotea principiile Legii protejării monumentelor istorice, respectiv ideea că monumentele istorice reprezintă valori de interes general și principiul protejării acestora indiferent de regimul de proprietate și starea de conservare.
Potrivit Legii protejării monumentelor istorice, autoritățile locale ar trebui să sprijine conservarea și restaurarea acestor monumente prin facilități de ordin fiscal.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 leiAutoritățile nu susțin financiar renovarea clădirilor istorice
“Statul, prin autoritățile publice centrale și locale, nu numai că nu acordă sprijin financiar restaurării, menținerii și valorificării acestor monumente, dar împovărează și mai grav proprietarii acestora. Aceștia din urmă sunt obligați să mențină starea clădirilor, să procedeze la renovări și construcții numai conform unor standarde ridicate mult mai costisitoare decât cele existente pentru clădiri noi”, arată autorii proiectului de lege.
Aceștia mai susțin că a lăsa la latitudinea autorităților locale decizia de impozita sau nu aceste clădiri, mai ales când valoarea și situarea lor conduc la o impozitare ridicată, iar proprietarii nu dețin de fonduri suficiente pentru conservare și resturare, înseamnă “deschiderea căii spre distrugerea acestor clădiri” și “drum liber înlocuirii lor cu unele noi”.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Magazinul galeriilor Orizont din București, deschis în anii '60, printre cele mai vechi din Capitală, dispare. Spațiul, preluat de Huawei, al doilea producător de smartphone-uri din lume, pentru primul său Customer Service Center din orașPrin urmare, parlamentarii au stabilit ca prevederile Codului Fiscal cu privire scutirea impozitului pe clădiri să se aplice și pentru “clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee ori case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice”.
Aceeași scutire este propusă pentru terenurile pe care sunt construire aceste clădiri, cu excepția suprafețelor folosite pentru activități economice.
Totodată, articolele din Codul Fiscal care dau dreptul consiliilor locale să stabilească scutirea de impozit pentru aceste tipuri de immobile sunt abrogate prin noua lege. Consiliilor locale li se dă dreptul doar de a ”reduce impozitul pe suprafeţele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, în funcţie de suprafaţa afectată şi de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziţia publicului pentru vizitare, precum şi instituţiilor specializate pentru cercetare”.