Comisarul european pentru taxare Pierre Moscovici le-a spus astăzi miniștrilor de finanțe din UE că statele membre trebuie să continue reformele de legislație fiscală pentru împiedicarea evaziunii în domeniul corporativ. Declarațiile au fost făcute în contextul în care o parte din țările mici au cerut o încetinire a reformelor pentru a nu speria și goni marile corporații. „Trebuie să continuăm ce am început.”
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să atace pe mai departe problema evaziunii fiscale în domeniul corporativ, spune comisarul european pentru taxare, francezul Pierre Moscovici. Este mesajul transmis astăzi într-o întâlnire în capitala Maltei, La Valletta, cu miniștrii de finanțe din UE și preluat de Reuters.
În opinia sa, cea mai mare sursă de incertitudine – lovind în investiții și comerț – ar fi menținerea unui status quo în care statele membre UE să se afle în competiție în materie de regim de taxare. Afirmațiile lui Moscovici vin în contextul în care câteva țări mici au cerut o încetinire a reformelor din domeniul fiscal pentru a nu speria marile corporații. Multe dintre acestea s-au înregistrat în state mai mici membre UE pentru a putea plăti facturi mai mici și a fi subiectul unor reglementări mult ma relaxate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Președintele ANAF pregătește în Spațiul Privat Virtual două facilități pentru firme, care vor schimba relația acestora cu FisculPropunerile Comisiei Europene în domeniul fiscal au fost făcute în contextul dezvăluirilor din scandalul „Panama Papers” privind evaziune fiscală extinsă din partea marilor corporații și a persoanelor cu averi ridicate. Câteva dintre propunerile cele mai ambițioase au, însă, nevoie, să fie aprobate de statele membre ale UE.
Corporații precum Apple, Amazon.com, Mc Donald’s și Stabucks sunt sub investigare sau au fost deja sancționate de executivii din UE pentru achitarea unor facturi excesiv de scăzute către țările membre.
„Trebuie să terminăm ce am început”, a declarat Moscovici, adăugând că reformele ar trebui să fie introduse rapid. Astfel, statele membre ar rebui să se miște „cu ambiție și hotărâre” pentru a agrea propunerile pentru o bază comună de taxare la nivelul UE.
Comisarul european a avut opoziție din partea unor țări mai mici. Ministrul de finanțe din Belgia, Johan Van Overtveldt, a afirmat la întâlnirea din Malta că ritmul de introducere a reformelor trebuie să nu fie „prea rapid” și că regimul fiscal din UE ar trebui să aibă în vedere să fie competitiv la nivel mondial. El a reluat astfel și remarcile omologului său din Luxemburg, Pierre Gramegna, care a cerut un nivel echitabil în termeni de taxare la nivel global.
Prin contrast, ministrul de finanțe din Olanda, Jeroen Dijsselbloem, a stat alături de Moscovici. „Să nu devenim prea soft în legătură cu evaziunea fiscală”, a declarat el în fața reporterilor în momentul în care a ajuns la întrunire.