Legea lobby-ului a rămas la stadiul registrului de transparență a intereselor, opțional pentru companii. Proiectul, discutat de doi ani, trebuia finalizat în iunie

Legea lobby-ului a rămas la stadiul registrului de transparență a intereselor, opțional pentru companii. Proiectul, discutat de doi ani, trebuia finalizat în iunie
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 oct 2017

Legea lobby-ului, care, conform programului de guvernare, trebuia finalizată de ministerul pentru mediul de afaceri încă din iunie, nu a ajuns nici măcar la nivel de draft, conform unui document oficial al ministerului. Deocamdată Guvernul nu are în vedere decât înființarea unui registru unic de transparență a intereselor, propunere care a fost discutată cu mediul de afaceri încă din 2015.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Profit.ro a relatat, încă de la finele anului 2015, că Guvernul și oamenii de afaceri au început redactarea primului proiect din legislația internă care va reglementa lobby-ul, căutând ca termenii să fie exact definiți astfel încât activitatea să nu fie interpretată, la limită, drept trafic de influență.

Urmărește-ne și pe Google News

Un prim draft al proiectului, conform unui document obținut de Profit.ro, reglementa, printre altele, Registrul Transparenței, în care vor fi înregistrate organizațiile și persoanele care exercită acțiuni de influențare a politicilor publice, activități care nu sunt parte a dialogului social.

Schimbare: Legea care scapă firmele de amendă va fi aplicată și hotelierilor de pe litoral, precum și pentru case de marcat. Nu va fi însă valabilă pentru abateri din construcții CITEȘTE ȘI Schimbare: Legea care scapă firmele de amendă va fi aplicată și hotelierilor de pe litoral, precum și pentru case de marcat. Nu va fi însă valabilă pentru abateri din construcții

Surse guvernamentale au precizat pentru Profit.ro, în urmă cu trei luni, că Guvernul a solicitat ministerelor cu atribuții în domeniu propuneri pentru proiectul de lege care să reglementeze activitatea de lobby în România.

Un document oficial al Ministerului pentru Mediul de Afaceri arată acum că proiectul nu a ajuns nici măcar la nivel de draft.

”În momentul de față ne aflăm în stadiul creionării unui draft al proiectului de lege, care ulterior va fi discutat si dezbătut alături de partenerii de dialog social, dar și de către toate entitățile interesate”, precizează documentul, care datează de la mijlocul acestei luni.

Nici la nivel de noi prevederi, proiectul nu a avansat, astfel încât a rămas tot la stadiul implementării unui registru de transparență a intereselor.

Astfel, sursa citată precizează că ministerul ”lucrează la un proiect nou de Lege a Transparenței Intereselor (lobby), care se va axa mai mult pe partea de transparentizare a comunicării cu mediul de business, astfel încât mediul de afaceri să nu mai fie organizat în cercuri, unele mai apropiate de centre de putere, iar altele dezavantajate”.

Firmele își vor putea scădea 1% din cifra de afaceri drept cheltuieli cu sponsorizarea, dublu față de pragul admis în prezent CITEȘTE ȘI Firmele își vor putea scădea 1% din cifra de afaceri drept cheltuieli cu sponsorizarea, dublu față de pragul admis în prezent

Profit.ro a relatat că, în 2016, Guvernul Cioloș a implementat, la nivel de dialog social, un Registru Unic al Transparenței Intereselor (RUTI), în care prim-ministrul, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, secretarul general al Guvernului, miniștri, secretari de stat, conducători cu rang de demnitar ai altor instituții sau organe centrale ar trebui să noteze toate întâlnirile avute cu reprezentanți ai mediului de afaceri sau altor organizații neguvernamentale, care au scop discutarea unor proiecte de legi, strategii, finanțări sau alte politici publice.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri ar intenționa să elaboreze un astfel de registru la nivel de companii.

”Prin Registrul Unic de Transparență a Intereselor va fi asigurată înregistrarea și monitorizarea persoanelor fizice și juridice implicate în activități legale de susținere unor puncte de vedere legate de deciziile autorităților legislative și executive, prin contact direct cu funcționari publici și politicieni desemnați, cu scopul de a promova și a susține interesele legitime pentru inițierea, adoptarea, modificarea și abrogarea reglementărilor de către autoritățile publice sau de promovare a unui program sau a unei politici”, indică documentul citat.

Angajatorii vor deduce costurile cu vaccinarea salariaților, dar posturile radio și TV sunt obligate să promoveze gratuit campaniile de vaccinare CITEȘTE ȘI Angajatorii vor deduce costurile cu vaccinarea salariaților, dar posturile radio și TV sunt obligate să promoveze gratuit campaniile de vaccinare

Ministerul chiar recunoaște că propunerea este doar o transpunere a reglementării de la nivelul instituțiilor europene, unde, în platforma asigurată de Comisia Europeană și Parlamentul European, sunt înscrise voluntar 11.000 de organizații consultanți, companii, asociații de afaceri, ong-uri, avocați), care angajează în jur de 30.000 de persoane a căror activitate este cea de lobby.

Cu tooate acestea, după mai bine de doi ani de discuții, niciun Guvern nu a propus măcar spre dezbatere publică un astfel de proiect.

Guvernul actual consideră, însă, și el, asemenea cabinetelor precedente,că proiectele actuale privind activitatea de lobby din Parlament, unul dintre ele inițiat chiar de un deputat PSD și ministru al Economiei, Constantin Niță, dezincriminează traficul de influență.

viewscnt
Afla mai multe despre
lobby
proiect
lege
guvern
interese
registru
minister
mediu
afaceri