Noul Cod fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede că persoanele care au activități independente trebuie să se asigure în sistemul de pensii și să depună o declarație, până pe 31 ianuarie 2016, dacă venitul din 2015 a fost mai mare de 35% din salariul mediu brut lunar.
În 2015, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în funcție de care se stabilesc și contribuțiile la pensii este de 2.415 lei.
Formularul de declarație și modalitatea de depunere se află într-un proiect de ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, “Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, potrivit noului Cod fiscal, persoanele fizice cu activități independente trebuie să se înscrie în sistemul de pensii și să depună declarația dacă:
- venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
- venitul lunar estimat depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal, sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit, la impozitarea în sistem real;
- valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.
Declarația privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii se depune, anual, până la 31 ianuarie 2016.
Proiectul de ordin al ANAF cuprinde modelul și conținutului formularului “Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”, precum și instrucțiunile de completare.
Ce prevede noul Cod fiscal pentru PFA
De anul viitor, contribuția de asigurări sociale (CAS) de 10,5% va fi obligatorie pentru toate Persoanele Fizice Autorizate (PFA), chiar dacă au și alte venituri, cum ar fi salariu, pensie sau indemnizație.
CAS de 10,5% se va plăti la venitul net efectiv realizat, din 2016. În acest moment și contribuția se aplică la o bază aleasă de PFA, dar care nu trebuie să fie mai mică de 35% din salariul mediu brut lunar.
Astfel, PFA trebuie să plătească CAS dacă nu are alte venituri de cel puțin 35% din salariul mediu brut (respectiv la 35% din 2.415 lei, adică 10,5% din 845 lei pe lună). Din 2016, cota de 10,5% se va aplica la venitul efectiv realizat, iar dacă acest venit este mai mic de 35% din salariul mediu brut lunar, CAS se va calcula la această sumă.
Rata de taxare de 21,5% - 16% (impozit pe venit), 5,5% (contribuția de asigurări de sănătate) - va urca la 32% prin adăugarea CAS de 10,5%.
PFA poate opta pentru plata integrală a CAS de 26,3%, având în vedere că CAS de 10,5% asigură o treime din stagiul de cotizare.