Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță importantă, cu măsuri fiscal-bugetare necesare adoptării proiectului de buget pentru anul următor. Foarte importantă este și o măsură care nu se mai regăsește în ordonanță, majorarea pragului privind impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Decizia de a exclude această măsură comparativ cu proiectul inițial al ordonanței, a fost anunțată de premierul Nicolae Ciucă înainte de începerea ședinței de guvern.
Ordonanța aprobată aduce mai multe măsuri, printre care TVA de 5% pentru achiziția, o singură dată, a unei locuințe cu preț între 450.000 de lei și 700.000 de lei (până la 450.000 de lei se aplica deja), reincriminarea ca faptă penală a stopajului la sursă de contribuții și impozite fără virarea acestora la bugetul statului într-un anumit termen, precum și înghețarea salariilor bugetarilor, cu excepția angajaților din învățământ și a unor categorii din sănătate.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, după aprobarea ordonanței că, față de proiectul inițial, în privința stopajului la sursă se reincriminează doar reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, termenul de aplicare fiind amânat la 1 martie 2022. Fapta de neîncasare și neplată, prevăzută în proiectul inițial, a fost exclusă din forma aprobată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Important - schimbare în ce privește închisoarea pentru stopaj la sursă și nevirare - este eliminată fapta de nereținere, iar măsura se va aplica de la 1 martie 2022
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesDacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește.
Proiectul inișial prevedea că este reincriminată și fapta de nereținere și nevirare, însă mediul de afaceri a ridicat obiecții justificate, afirmând că nereținerea nu poate fi imputată ca infracțiune, fiind frecvente cazurile în care contribuabili corecți interpretează legislația în mod diferit față de eventualele verificări derulate de ANAF, iar astfel de cazuri se soluționează în instanță.
Ministrul Finanțelor a anunțat, în conferință de presă, că această măsură se va aplica de la 1 martie 2023 pentru a da timp mediului de afaceri să se pregătească.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani"Ceea ce va rîmâne în zopna sancțiunilor este reținerea și nevirarea, încasarea și neplata în termen de 60 de zile. S-a introdus un termen de conformare. Prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022", a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Important - forma adoptată nu mai include reducerea pragului la microîntreprinderi
Din ordonanța adoptată de Guvern a fost eliminată prevederea referitoare la reducerea pragului la microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Decizia de a renunța la această modificare a fost anunțată în această dimineață, înaintea ședinței de guvern, în urma criticilor presei și mediului de afaceri. Astfel, proiectul de ordonanță a fost introdus în ședința de guvern fără a mai face referire la microîntreprinderi.
"O măsură mult discutată se referă la scăderea plafonului la microîntreprinderi. Această măsură a fost retrasă. Mulțumesc presei și mediului economic. Acesta este rolul dezbaterii publice, să fie găsite soluții", a declarat Adrian Câciu.
De asemenea, ministrul a anunțat prelungirea termenului de depunere a cererilor de eșalonare și pentru anularea accesoriilor, care expira la 31 ianuarie 2022. (Anularea unor obligații accesorii aferente obligațiilor principale restante la data de 31 martie 2020, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 69/2020)
"O altă măsură este prelungirea termenului de depunere a cererilor de eșalonare și pentru anularea accesoriilor, care expira la 31 ianuarie 2022. A fost prelungit până la 30 iunie 2022", a mai spus ministrul.
Plafonul pentru achiziții de locuințe cu TVA redusă, de 5%, majorat la 700.000 lei pentru o singură tranzacție. ANAF va înființa Registrul persoanelor fizice care au achiziționat
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restauranteGuvernul amână încă un an, până la finele lui 2022, facilitatea fiscală privind educația timpurie
Plafonul neimpozabil în cazul cadourilor oferite angajaților de sărbători crește
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesTichetele vor fi acordate de angajator doar propriilor angajați, nu terților.
Finanțele pregătesc sistemul național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport
Procedura de aplicare se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Ministerul Finanțelor va asigura resursele necesare și ia toate măsurile pentru dezvoltarea, implementarea și funcționarea RO e-Transport.
Creșteri de salarii în învățământ
Guvernul schimbă legea compensării facturilor și plafonării prețurilor la energie și gaze pentru ca furnizorii să nu rămână fără bani
Punctul de amendă pentru șoferi, înghețat din nou
Cota redusă de TVA - extinsă și la energia termică livrată spitalelor, școlilor, ONG-urilor, unităților de cult și furnizorilor de servicii sociale
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniCota redusă de TVA de 5% (de la cota standard de 129% aplicabilă în prtezent) pentru energia termică livrată respectivilor consumatori se va aplica începând cu data de 11 ianuarie 2022, se precizează într-un proiect de ordonanță de urgență.
Guvernul menține înghețate salariile bugetarilor, cu excepția celor din sănătate și asistență. Sunt amânate pensiile primarilor, iar pentru pensiile peste 4.000 se percepe CASS. Salariu minim doar 2 ani
Ordonanța amână și pentru anul viitor alocarea a 6% din PIB pentru educație și a 1% din PIB pentru cercetare.
De aseemenea, sun amânate alocațiile de 500 euro pentru fiecare nou-născut pentru educație permanentă, respectiv a cupoanelor sociale în acest scop, precum prevederile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
Ordonanța prorogă cu încă un an acordarea indemnizațiilor speciale pentru aleși locali și prevede să fie plătită contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru sumele din pensii ce depășeșsc plafonul de 4.000 lei.
De asemenea, este prevăzut că salariul minim va putea fi acordat doar 24 de luni pentru un angajat.