Germania, Franța și Italia - țările care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în 2018

Germania, Franța și Italia - țările care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în 2018
scris 30 apr 2020

Germania, Franța și Italia ocupau, la nivelul anului 2018, primele trei locuri în topul țărilor care controlau subgrupuri de întreprinderi din România, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).

Conform statisticii, oficiale, la nivelul anului 2018, în România au fost identificate 80.591 de grupuri de întreprinderi, dintre care 5.140 de grupuri de întreprinderi rezidente și 75.451 de grupuri de întreprinderi multinaționale (401 controlate din interior, respectiv 75.050 controlate din străinătate), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan național în urmă cu doi ani, 5.140 erau rezidente (6% din total grupuri), dintre acestea peste 95% fiind constituite din două sau trei unități legale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgență se apropie de 271.000 CITEȘTE ȘI Numărul contractelor de muncă încetate de la declararea stării de urgență se apropie de 271.000

În anul 2018, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate identificate în România, 13.391 reprezentau grupurile controlate de persoane juridice străine, în timp ce 61.659 erau grupuri controlate de persoane fizice străine.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activau în comerț, iar repartizarea acestora în funcție de activitățile economice, la nivelul secțiunilor CAEN Rev. 2, arată că majoritatea acestora își desfășurau activitatea în: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (35% din totalul grupurilor de întreprinderi), construcții (11%), industria prelucrătoare (11%), activități profesionale, științifice și tehnice (9%) și tranzacții imobiliare (8%).

În același timp, grupurile de întreprinderi rezidente activau preponderent în domenii, precum: comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (19%), industria prelucrătoare (13%), activități profesionale, științifice și tehnice (11%), construcții (10%) și tranzacții imobiliare (9%).

Potrivit INS, în România, în anul 2018, peste un sfert (28,6%) din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate.

Totodată, în întreprinderile controlate din top 10 țări și-au desfășurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariați la nivelul economiei naționale, iar raportat la ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România erau controlate din Germania, Franța și Italia.

Rezultatele anului 2018 indică faptul că, în funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,6%), pe locul doi fiind controlate din Franța (12,4%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (9,2%).

În funcție de ponderea numărului de salariați în total grupuri de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secțiunile Industria prelucrătoare (10,1%) și Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (3,1%).

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
intreprinderi