Fiscalitatea la talibani - 10% venituri din taxe, restul din droguri, minerit, donații, afaceri și proprietăți imobiliare. "Fiscul" taliban este profesionist, eliberează și chitanțe. Ce a pățit un combinat care a refuzat să plătească

Fiscalitatea la talibani - 10% venituri din taxe, restul din droguri, minerit, donații, afaceri și proprietăți imobiliare. "Fiscul" taliban este profesionist, eliberează și chitanțe. Ce a pățit un combinat care a refuzat să plătească
scris 23 aug 2021

Talibanii au preluat în mare parte controlul Afganistanului după mulți ani de conflict cu guvernul susținut de o coaliție internațională, inclusiv pe baza unui sistem complex de generare de venituri, pe care se pare că l-au dezvoltat în pofida restricțiilor. Veniturile talibanilor s-au situat la 1,5-1,6 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date disponibile, pentru o perioadă de 12 luni încheiată în martie 2020, deci anterior preluării controlului țării. Doar 10% din această sumă a provenit din ceea ce s-ar putea numi taxe, grosul banilor fiind generat prin extragerea de venituri din activități cum ar fi producția și traficul de opiu și heroină, exploatarea diverselor resurse minerale, afaceri, de exemplu cu piese auto, dar și finanțări primite de la simpatizanți din alte țări.

Suma de 1,6 miliarde de dolari reprezenta la momentul respectiv circa un sfert din bugetul pe care îl avea guvernul. Situația este anterioară preluării controlului celei mai mari părți a țării de către talibani.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul de Securitate al ONU a descris operațiunile financiare ale talibanilor ca "o organizație infracțională care aplică taxe pe aproape toată infrastructura, utilități, activitățile agricole și sociale din zonele aflate sub controlul sau sub influența lor". În provinciile din nordul țării, talibanii au pus taxe și pe salariile profesorilor și au perceput tarife de la șoferii care circulau pe drumurile controlate de ei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă vrei să ai o afacere în Afganistan, există o regulă: Plătește-i pe talibani, scrie agenția Bloomberg, descriind astfel "modul de lucru" al acestora.

Finanțele schimbă Codul Fiscal - sunt vizate, printre altele, impozitarea clădirilor cu destinație mixtă, inclusiv activități economice, ale persoanelor fizice, deductibilitatea deprecierii creanțelor CITEȘTE ȘI Finanțele schimbă Codul Fiscal - sunt vizate, printre altele, impozitarea clădirilor cu destinație mixtă, inclusiv activități economice, ale persoanelor fizice, deductibilitatea deprecierii creanțelor

Un exemplu în acest sens este și cazul unui combinat chimic din nordul Afganistanului, singurul producător de îngrășăminte din țară. Atunci când compania a refuzat să plătească, anul trecut, talibanii au aruncat în aer conducta de gaz care alimenta combinatul. După această operațiune, angajații au fost nevoiți să dea din salariile lor câte 14% către talibani, aproape de cinci ori mai mult decât taxele plătite guvernului.

Un alt exemplu este cel al perceperii de tarife pentru utilități, cum este electricitatea, deși nu talibanii sunt cei care furnizează serviciile.

La fiecare două luni era vizitat un "colector de taxe" în districtul Chardara, din nordul Afganistanului, și emisă o chitanță care demonstra că și-a achitat impozitul și utilitățile, scrie agenția de presă Reuters într-un articol pe tema modului în care se finanțează talibanii.

Serviciul este profesionist, spune acesta, dar chitanța pe care o primește nu poartă numele companiei afgane de electricitate, controlată de stat, ci are imprimat un logo al talibanilor.

Sursele de venit ale talibanilor

(sursa: portalul The Conversation. Informațiile apar într-un raport pregătit pentru NATO și obținut de Radio Free Europe/Radio Liberty)

Taxe - 160 milioane dolari

Bacăul își refinanțează datoriile cu localnicii. Promite dobânzi foarte bune CITEȘTE ȘI Bacăul își refinanțează datoriile cu localnicii. Promite dobânzi foarte bune

La fel ca un guvern, talibanii taxează populația și afacerile din teritoriile pe care le controlează. Emit chiar și chitanțe oficiale ca dovadă de plată.

Afacerile "taxate" includ operațiuni miniere, media, telecomunicații și proiecte de dezvoltare finanțate cu ajutor internațional. Șoferii sunt, de asemenea, taxați pentru utilizarea drumurilor aflate sub controlul talibanilor, iar proprietarii de magazine le plătesc acestora pentru dreptul de a face afaceri.

Gruparea aplică și o formă islamică tradițională de taxare - “ushur” - o taxă de 10% pe recolta fermierilor, precum și "zakat", o taxă de 2,5% pe avere. Taxele de genul acesta aduc circa 160 de milioane de dolari anual. Cum unii dintre cei taxați sunt cultivatori de mac opiaceu, o parte a veniturilor considerate ca fiind din taxe s-ar putea să se suprapună cu cele obținute din droguri.

Droguri - 416 milioane de dolari

Afganistan a fost responsabil pentru 84% din producția globală de opiu în perioada 2016-2020, potrivit unui raport al ONU. O bună parte din câștigurile ilicite de pe urma opiului ajung la talibani. Grupul impune o taxă de 10% pe fiecare verigă a lanțului de producție a drogurilor, potrivit unei analize din 2008 a Afghanistan Research and Evaluation Unit, o organizație independentă de cercetare din Afganistan.

INFOGRAFICE România a recuperat pierderea din pandemie. Simultan, a depășit Afganistan și Congo la sprijin acordat economiei. Acum e la egalitate cu... Swaziland și Mali. Cea mai eficientă măsură - cea în care statul nu face nimic CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE România a recuperat pierderea din pandemie. Simultan, a depășit Afganistan și Congo la sprijin acordat economiei. Acum e la egalitate cu... Swaziland și Mali. Cea mai eficientă măsură - cea în care statul nu face nimic

Sunt, astfel, taxați fermierii care cultivă mac opiaceu, laboratoarele care îl transformă în drog și traficanții care îl scot din țară pentru vânzare.

Minerit - 400-464 milioane de dolari

O activitate lucrativă pentru talibani este și extragerea de minereu de fier, cupru, aur, zinc și alte metale, marmură și metale rare. Atât micile afaceri din acest domeniu, cât și marile companii miniere afgane îi plătesc pe talibani pentru a le permite să își desfășoare operațiunile.

Autoritățile afgane au estimat că talibanii încasează anual circa 400 de milioane de dolari de pe urma sectorului minier. Raportul NATO estimează o sumă mai ridicată, de 464 milioane de dolari, în urcare de la numai 35 milioane dolari în 2016.

Donații - 240 milioane de dolari

Talibanii primesc sume importante de la donatori privați, în multe cazuri de la organizații, considerate a fi caritabile, din state din zona Golfului. Donațiile totalizează 150-200 de milioane de dolari anual, potrivit Afghanistan Center for Research and Policy Studies. Aceste organizații, care trimit fonduri și talibanilor, se află pe lista SUA cu grupări care finanțează terorismul. Persoane private din Arabia Saudită, Pakistan, Iran și țări din regiunea Golfului Persic îi finanțează, de asemenea, pe talibani, contribuind cu circa 60 de milioane de dolari anual la Rețeaua Haqqani, afiliată talibanilor.

DOCUMENT Românii, mai puțin interesați în pandemie să doneze. Numărul românilor care au direcționat, din impozit, bani către ONG-uri a scăzut, după mulți ani de creșteri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Românii, mai puțin interesați în pandemie să doneze. Numărul românilor care au direcționat, din impozit, bani către ONG-uri a scăzut, după mulți ani de creșteri

Exporturi - 240 milioane de dolari

În parte ca operațiuni de spălare de bani, talibanii importă și exportă diferite bunuri de consum, potrivit Consiliului de Securitate al ONU. Printre afacerile afiliate acestora se află, de exemplu, compania multinațională Noorzai Brothers Limited, care importă piese auto și vinde vehicule asamblate și piese de schimb.

Veniturile nete ale talibanilor din exporturi erau estimate la circa 240 de milioane de dolari pe an. Acestea includ și exporturi de mac opiaceu și minereuri obținute, astfel că ar putea exista unele suprapuneri cu sumele estimate pe segmentele respective.

Imobiliare - 80 milioane de dolari

Talibanii dețin proprietăți imobiliare în Afganistan, Pakistan și posibil alte state. Venitul estimat din această sursă este de circa 80 de milioane de dolari.

Diferite state

Potrivit BBC, un raport secret al CIA estima că în 2008 talibanii au primit 106 milioane de dolari din surse străine, în principal de la state din Golf.

Guvernul pregătește noi schimbări la programul IMM Invest CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește noi schimbări la programul IMM Invest

În prezent, numeroase surse din SUA și din alte state susțin că guvernele Rusiei, Iranului, Pakistanului și Arabiei Saudite ar finanța talibanii, notează portalul citat. Experții afirmă că aceste fonduri ar putea ajunge până la 500 de milioane de dolari pe an, dar o situație exactă este dificil de estimat.

viewscnt
Afla mai multe despre
talibani
taxe
fisc
afganistan
droguri