După ce recent mai mulți parlamentari s-au gândit să oblige firmele private să angajeze pensionari în calitate de ”consilieri”, ca măsură de compensare a incapacității statului român de a asigura un venit decent celor mai mulți pensionari, acum aceiași inițiatori propun o lege prin care tot firmele, care în cea mai mare parte sunt private, să finanțeze un Fond de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români". Fondul ar urma să finanțeze avansul necesar la creditul imobiliar pentru tinerii fără posibilități, iar orice societate comercială cu profit anual de 1 milion lei ar urma să ”transfere” 1% din acesta către noul fond.
Inițiatorii propunerii legislative sunt în cea mai mare parte membri ALDE, care recent s-au afiliat grupului parlamentar PSD, precum Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu, Steluța Cătăniciu și alți colegi, cărorra li s-au alăturat însă și fostul ministru PSD pentru Mediul de Afaceri Radu-Ștefan Oprea și alți deputați PSD.
Autorii proiectului arată că, prin Fondului de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii români", se urmărește ”susținerea tinerelor familii aflate la început de drum, încurajarea creșterii natalității și stimularea tinerilor de a ramâne în țară și chiar de a se stabili în mediul rural”. Astfel, Fondul ar urma să asigure finanțare tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care pot să își achiziționeze o locuință în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul.
”Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obținerii creditului și va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare presupuse de programele de finanțare de tip "Prima Casă” sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă”, arată inițiatorii.
Proiectul prevede că, în acest scop, ”societățile comerciale, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1.000.000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate ’Locuințe pentru tinerii români'”. Din formularea legii reiese că 1% ar fi cotă din profitul brut, înainte de impozitare.
Sumele transferate la Fondul de Solidaritate ’’Locuințe pentru tinerii români” sunt cheltuieli deductibile, prevede totodată inițiativa legislativă.
CITEȘTE ȘI Cât va susține Guvernul din plata zilierilor și angajaților sezonieri din agricultură, HoReCa, turismProiectul mai stabilește că avansul pentru achiziția locuinței, contractată prin Fondul de Solidaritate "Locuințe pentru tinerii romani”, nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și, totodată, nu poate fi mai mare de 15.000 euro. Prin urmare, conform unui calcul simplu, prețul maxim al unei locuințe cumpărate prin acest fond ar fi de 100.000 euro.
Sumele obținute de la Fond vor fi returnate, eșalonat, în 10 ani, începand cu anul 6 de la obținerea lor, în rate egale, lunare, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depași o treime din veniturile familiei.
În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumelor datorate Fondului, întregul avans primit va fi returnat la data încheierii actelor de vânzare-cumpărare.
Finanțarea se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite, dar care îndeplinesc condițiile legale de siguranță în construcții, și pentru construirea de noi locuințe.
”Având în vedere ca profitul agenților economici, calculat pe baza impozitului pe profit din bugetui pe anul 2020, este de aproximativ 25 miliarde euro, considerăm ca Fondul de Solidaritate "Locuinte pentru tinerii români" poate să acopere avansul destinat familiilor tinere beneficiare”, au calculat aleșii.