Proiectul care pregătește schimbarea Programului Startup Nation, prin care firmele își pot deconta inclusiv cheltuielile pentru cumpărarea de masini, laptopuri, imprimante, biciclete, motociclete, ATV-uri, dar și de spații de birouri, precum și costuri cu salarii, chirii, costuri pentru utilități, ca și cheltuielile pentru cursuri de management, realizări de site-uri și promovare online, a fost modificat după acuzații de discriminare formulate de antreprenori față de versiunea precedentă. Acum a fost ridicat punctajul pentru industriile creative.
Conform Ministerului pentru Mediul de Afaceri, procesul de selecție a proiectelor va fi pe bază de clasament (punctaj) și criterii de departajare transparente în condiții de punctaj egal, renunțându-se la contractarea proiectelor pe baza principiului “primul venit - primul servit”.
NOUA GRILĂ
Anterior, punctajele erau:
Comparativ, legislația actuală poate fi văzută AICI.
Anul trecut au fost efectuate către beneficiari doar 23 de plăți a câte 200.000, în cadrul programului StartUp Nation, iar restul, până la 600 milioane lei, sunt în conturile de tranzit ale instituțiilor partenere. Toate cheltuielile au fost promise de minister să fie decontate până în septembrie acest an. Conform ultimelor date, în acest an au fost 19.000 de cereri depuse, 10.000 de proiecte selectate, 8.444 de contracte încheiate.
Programul StartUp Nation, prin care este permisă o alocare maximă de 200.000 lei/beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, a avut anul trecut o finanțare de 1,71 miliarde lei, care asigură suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 30 ianuarie 2017.
CITEȘTE ȘI RAPORT România este pentru al patrulea an consecutiv lider regional la numărul de modificări legislativeProgramul permite decontarea inclusiv a cheltuielilor pentru cumpărarea de masini, laptopuri, imprimante, biciclete, motociclete, ATV-uri, dar și de spații de birouri, precum și costuri cu salarii, chirii, costuri pentru utilități, ca și cheltuielile pentru cursuri de management, realizări de site-uri și promovare online, cuprinde peste 19.200 de societăți.
Firmele care vor să atragă bani prin acest program trebuie să creeze cel puțin 1 loc de muncă pe care să-l mențină 2 ani, grantul maxim care poate fi acordat fiind de 200.000 lei, firma trebuind să fie înființată după 30 ianuarie 2017.
Detalii legate de acest program sunt prezentate, în format VIDEO, AICI.