DOCUMENT ANAF revine cu toți angajații la birou, având în vedere "numărul angajaților vaccinați și al celor declarați vindecați" după infectarea cu coronavirus. Masca va fi obligatorie

DOCUMENT ANAF revine cu toți angajații la birou, având în vedere "numărul angajaților vaccinați și al celor declarați vindecați" după infectarea cu coronavirus. Masca va fi obligatorie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 iun 2021

ANAF revine cu "întreg personalul instituției" la birou, la sediu/locul de muncă, prevede o dispoziție emisă de conducerea ANAF. Munca de la domiciliul angajatului, în sistem de telemuncă, va mai fi disponibilă doar ca excepție de la regula generală, în situații speciale, și va trebui raportată de către șefii structurilor către Serviciul intern de prevenire și protecție. Șefii vor putea stabili, în continuare, ore diferite la care angajații încep și termină programul de lucru, relevă un document analizat de Profit.ro.

De asemenea, personalul ANAF va trebui să respecte o serie de măsuri de protecție, cum ar fi purtarea măștii în timpul programului, triajul epidemiologic la acces în clădire și menținerea distanței fizice. Reprezentanții angajaților sunt nemulțumiți că decizia privind prezența la birou a fost luată pe 14 iunie, spre finalul programului, cu aplicare de a doua zi, iar seara șefii din teritoriu își sunau subalternii aflați în telemuncă să se prezinte dimineață la birou.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Anterior acestei reglementări, în vigoare de la 15 iunie, era aplicat un ordin din aprilie care prevedea ca prezența personalului la locul de muncă în cadrul structurilor ANAF să fie asigurată într-un procent cuprins între 30%-50%. Excepții de la această regulă existau, un exemplu în acest sens fiind Antifrauda, unde angajații lucrau de la birou sau de pe teren în cea mai mare parte.

"Începând cu data de 15 iunie 2021 se dispune reluarea activității la sediu/locul de muncă a întreg personalului instituției, fără a mai exista obligativitatea de efectuare a muncii la domiciliu la nivelul unui anumit procent din totalul personalului angajat", potrivit documentului adoptat acum.

Pot exista excepții de la această dispoziție la nivelul structurilor care își stabilesc, pe baza propriilor atribuții și din considerente obiective, bine fundamentate, un număr de angajați care vor desfășura muncă la domiciliu, luând în considerare diverși factori (domeniul, specificul și volumul de activitate, protecția angajaților aflați în stare de vulnerabilitate, dimensiunea spațiului de lucru și a numărului de angajați care își desfășoară activitatea fizic în acel spațiu, apariția unor situații de angajați infectați/aflați în izolare/carantină, etc.).

CONFIRMARE Guvernul transferă la Măsura 2 granturile pentru investiții din Măsura 3 destinate IMM-urilor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul transferă la Măsura 2 granturile pentru investiții din Măsura 3 destinate IMM-urilor

Conducerea ANAF atrage, însă, atenția că, în cazul excepțiilor, conducerea fiecărei structuri va stabili și își va asuma responsabilitatea stabilirii situațiilor respective, astfel încât activitatea să se desfășoare la parametri optimi cu respectarea măsurilor obligatorii de prevenire și control al infecțiilor determinate de răspândirea coronavirusului.

În cazul excepțiilor, conducerea structurii va înștiința lunar Serviciul intern de prevenire și protecție cu privire la modul de desfășurare al activității structurii, respectiv numărul estimat al persoanelor care își vor desfășura muncă la domiciliu.

În ce privește conducerea fiecărei structuri, modalitatea de desfășurare a activității acesteia (fizic - la sediul instituției sau prin muncă la domiciliu) se va stabili împreună cu coordonatorul direct al fiecăruia.

În continuare, conducătorul fiecărei structuri își poate organiza activitatea și programul de lucru astfel încât să existe grupe diferite de personal care să înceapă, respectiv să termine activitatea la ore diferite cu respectarea timpului normal de lucru (40 ore/săptămână).

"Revenirea la birou trebuie să țină cont si de angajați. Nu mai avem situația critică de la intrarea în starea de urgență, astfel că era posibilă și chiar se impunea o scurtă perioadă de tranziție, de câteva zile, pentru trecerea de la telemuncă la birou. Dispoziția cu toată lumea la birou a fost semnată pe 14 iunie, la finalul programului, cu aplicare de pe 15 iunie dimineața. În seara zilei de 14, șefii de prin teritoriu își sunau oamenii să se prezinte la birou a doua zi dimineața. Sunt angajați care au copii acasă sau lucrau în regim de telemuncă din altă localitate decât cea în care își au serviciul ... Decizia putea fi luată pe 14 iunie, dar cu aplicare, de exemplu, de pe 20 iunie și comunicată între timp, astfel încât oamenii să aibă timp să își organizeze unele lucruri", a declarat, contactat de Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.

Personalul ANAF prezent la locul de muncă are obligația de a se conforma măsurilor impuse, după cum urmează:

  • la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, se supune triajului epidemiologie;
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu cât și pentru vizitatori,
  • menținerea obligativității purtării măștii de protecție la locul de muncă pe durata întregului interval orar al programului de lucru zilnic astfel încât să acopere nasul și gura de către toți angajații prezenți la locul de muncă, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne;
  • menținerea distanței fizice între salariați.

În situația aplicării excepțiilor, vor fi avute în vedere prevederile Ordinului președintelui ANAF nr. 3858/2020 privind desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu pentru angajații, funcționari publici și personal contractual din cadrul ANAF în scopul asigurării pe perioada stării de alertă a unei protecții adecvate a personalului propriu împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Conducerea fiecărei structuri din cadrul ANAF va lua măsurile necesare în vederea aplicării celor mai sus prezentate și organizării în mod corespunzător a activității la nivelul structurilor coordonate, precum și de a aduce la cunoștință personalului coordonat informațiile de mai sus, prin orice mijloace de comunicare, care permit confirmarea luării la cunoștință.

Finanțele amână până la 1 octombrie preluarea de la ANAF a activității de soluționare a contestațiilor CITEȘTE ȘI Finanțele amână până la 1 octombrie preluarea de la ANAF a activității de soluționare a contestațiilor

Noua reglementare

DOCUMENT ANAF revine cu toți angajații la birou, având în vedere

Precedenta regulă

DOCUMENT ANAF revine cu toți angajații la birou, având în vedere

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
coronavirus
birou
telemunca