Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu, luni, într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru infracțiuni asmilate corupției, "în legătură cu alte aspecte" conținute în investigația jurnalistică publicată joi de Rise Project, au declarat pentru News.ro reprezentanții DNA.
"La data de 10 iulie 2017, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conținute în investigația jurnalistică, publicată la data de 6 iulie 2017 (altele decât cele precizate în comunicatul nr. 690/VIII/3/7 iulie 2017), existând indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției", spune DNA, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro.
UPDATE 15:06 Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, a fost, marți, la Direcția Națională Anticorupție, surse judiciare afirmând că a fost chemată pentru a fi audiată ca martor în dosarul deschis de procurori în februarie 2016 în urma investigațiilor Rise Project vizându-l pe liderul PSD.
Fosta soție a lui Dragnea ar fi fost audiată ca martor în dosarul penal deschis "in rem" pentru fapte de corupție.
ȘTIREA INIȚIALĂ DNA mai precizează că în acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”).
"Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă", adaugă DNA. Rise Project a publicat joi un raport atribuit Direcției Generale de Protecție Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman", care descrie o "rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Project a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbește despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitații, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donații suspecte la partid, cercuri relaționale și de influență.
Vineri, DNA a anunțat că ”o parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcției. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în 19 februarie începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informații inclusiv de la autoritățile din Brazilia.
CITEȘTE ȘI Radu Mazăre, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din ConstanțaPreședintele PSD, Liviu Dragnea, a respins, luni, informațiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acțiuni la purtător și nici nu se află "în spatele" ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise și în cazul cărora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale.
Liviu Dragnea a contestat și informațiile privind afacerile sale în Brazilia.
"N-am ascuns niciodată că am mers în această țară. Am avut îndrăzneala să merg și în alte țări. Nici lucrul ăsta nu l-am ascuns. N-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă țară. N-am făcut afaceri în Brazilia și nu am afaceri în Brazilia și nici în altă țară", a spus șeful PSD.
De asemenea, Dragnea a susținut că totul a pornit de la George Soros, care este, în opinia sa, "un personaj malefic”.