Datoria statului a crescut anul trecut cu 15,5 miliarde de euro și a ajuns la 116,5 miliarde euro

Datoria statului a crescut anul trecut cu 15,5 miliarde de euro și a ajuns la 116,5 miliarde euro
scris 15 mar 2022

Datoria statului a crescut anul trecut cu 76,7 miliarde de lei (15,5 miliarde de euro) și a ajuns la 576,56 miliarde lei (116,5 miliarde euro), potrivit datelor Ministerului Finanțelor. În ultimii ani, datoria publică a crescut accelerat și a ajuns la un nivel de două ori mai ridicat comparativ cu 2016. Cele mai mari salturi ale datoriei statului au fost înregistrate începând din 2019, în contextul în care și deficitele bugetare au devenit tot mai ridicate.

La finele anului 2020, datoria statului se situa la 499,87 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Un aspect important este că majorarea datoriei publice anul trecut, deși suma de 76,7 miliarde lei este una ridicată, nu se ridică la nivelul deficitului bugetar de anul trecut, de 80 miliarde lei (6,7% din PIB). Această situație se datorează, probabil, dificultăților pe care statul le-a întâmpinat pe final anului trecut în ce privește împrumuturile.

Profit.ro a scris, în februarie, pe baza unor date ale Ministerului Finanțelor, că ministerul a cheltuit aproximativ 3 miliarde de euro din rezerva de valută și a ajuns, la final de 2021, ca aceasta să se situeze la echivalentul în valută a doar 17,85 miliarde lei (3,6 miliarde euro), în scădere de la 32,8 miliarde lei (6,63 miliarde euro) la final de 2020. În măsura în care a luat bani din rezervă, Guvernul a putut să amâne contractarea unor împrumuturi.

Din cele 576,56 miliarde lei, 280,5 miliarde lei reprezeintă datorie în lei, iar restul de 296 miliarde lei, mai mult de jumătate, este datorie în valută.

În ultimele săptămâni, Guvernul s-a împrumutat cu dificultate, ceea ce a determinat banca centrală să reia achizițiile de titluri de stat după aproape un an de pauză. Deși a întâmpinat o serie de dificultăți la mai multe licitații de titluri de stat prin care a încercat să se împrumute, Guvernul dispune totuși de resurse financiare, după ce în primele două luni ale anului a contractat finanțări importante, în special în ianuarie prin două ieșiri succesive cu obligațiuni în dolari și euro pe piața externă.

Din cauza disponibilității mai reduse din partea investitorilor, Ministerul Finanțelor a redus programul de împrumuturi pentru luna martie de la 4,71 miliarde lei, anunțat inițial, la 3,9 miliarde lei. Decizia vine în contextul unei cereri scăzute a marilor investitori și a băncilor pentru datoria statului român. La o serie de cinci licitații, sumele propuse de investitori nu s-au ridicat nici măcar la nivelul pe care Finanțele au anunțat că îl vizau pentru licitațiile respective. De vină pentru această situație este, în bună măsură, războiul din Ucraina, care a scăzut apetitul marilor investitori pentru regiune, inclusiv pentru țări membre NATO și UE din estul Europei, cum este România.

Datoria statului a crescut anul trecut cu 15,5 miliarde de euro și a ajuns la 116,5 miliarde euro

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor