Complexitatea legislației și cerințele de raportare tot mai sofisticate impun noi sarcini administrative și implică o bună cunoaștere a regulilor de TVA.
Departamentul de Taxe Indirecte din cadrul Deloitte a structurat seminarul Totul despre TVA în două module - de bază și avansat – pentru a le da practicienilor în fiscalitate posibilitatea să aleagă varianta care răspunde problemelor pe care le întâmpină în practică. Detalii despre evenimente și înregistrare aici.
”Ne propunem ca, la finalul modulului de bază, participanții să fie pregătiți pentru raportarea TVA, dar și pentru un control de TVA demarat fie ca urmare a unei cereri de rambursare a TVA, fie a unei verificări a autorităților. Jurisprudența CJUE arată că, în ciuda principiului neutralității TVA, deducerea TVA poate fi refuzată dacă s-a aplicat TVA în mod incorect. Astfel, reiterăm necesitatea verificării tratamentului de TVA, în special în cazul tranzacțiilor în lanț cu bunuri, deducerea TVA nefiind garantată prin simpla menționare a taxei pe factură”, spune Ana Săbiescu, Manager TVA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ana Săbiescu, Manager TVA
“Experiența ultimilor 12 ani de activitate, de la implementarea Directivei de TVA și până în prezent, ne-a ajutat să identificăm aptitudinile și competențele de care au nevoie specialiștii din departamentele financiare pentru a naviga cu succes prin labirintul legislației de TVA. De la nivel de junior și până la nivel de manager ori de CFO, fiecare membru al echipei are nevoie de cunoștințe specifice în materie de TVA”, explică Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte.
Raluca Bâldea, Director Taxe
Modulul de bază se adresează în principal profesioniștilor cu experiență de 1-3 ani care pregătesc raportările interne și declarațiile de TVA și sunt prezenți în cadrul inspecțiilor fiscale.
Modulul avansat se adresează specialiștilor care vor să aprofundeze problematica TVA referitoare la:
- Provocările generate de tratamentul fiscale aplicat
- Managementul riscului în materia TVA
- Potențialele riscuri de TVA și modalitățile de reducere a acestora
- Impactul legislației vamale asupra tranzacțiilor cu bunuri din perspectiva TVA
- Dobândirea calității de exportator în tranzacții în lanț
- Metode de a obține scutirea de la plata TVA în vamă la import
- Ajustarea valorii în vamă și impactul său asupra TVA
- Implicațiile TVA în funcție de diverși factori în cadrul tranzacțiilor cu bunuri (i.e. unde ajung bunurile, cine este responsabil de transport, ce cod de TVA a fost folosit, ce condiție INCOTERMS, cine sunt clienții/furnizorii etc)
- Identificarea elementelor relevante în cadrul prestărilor de servicii din perspectiva TVA: ce tip de servicii este prestat, dacă este un serviciu complex, cine este beneficiarul serviciilor, dacă serviciul nu ar beneficia de o scutire etc.