Coaliția pentru Economia Circulară în România, o inițiativa privată și apolitică a unor experți de mediu. cere Guvernului, într- scrisoare transmisă marți, să nu amâne taxa pe depozitarea deșeurilor de 80 de lei pe tonă, intrată în vigoare de la începutul acestui an și care a nemulțumit multe autorități locale, deoarece o astfel de măsură ar duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie, în condițiile în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.
Scrisoarea a fost transmisă Guvernului,Parlamentului și mai multor ministere și instituții cu atribuții în domeniul protecției mediului, scrie News.ro.
"Coaliția pentru Economia Circulara în România solicita Guvernului României să nu renunțe și să nu amâne nivelul taxei în vederea eliminării finale prin depozitare, măsură ce are ca efect direct falimentarea tuturor programelor în domeniul recuperării și reciclării materialelor refolosibile în România, creste viteza umplerii depozitelor de deșeuri, distruge zeci de hectare de teren și afecteaza pânza freatică și – în cele din urmă – duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie", arată scrisoarea.
Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmărește reducerea cantității deșeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deșeurilor și reciclarea, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de trei ani, în condițiile în care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.
CITEȘTE ȘI Fiscul îl execută din nou pe românul cu cele mai mari datorii la stat. Îi vinde zeci de apartamente și 700 de spații de parcarePenalizarea depozitării este unul dintre instrumentele utilizate în toate țările membre ale UE pentru devierea deșeurilor municipale de la depozitare.
Potrivit Coaliției, introducerea acestei măsuri penalizatoare și creșterea graduală a valorii acesteia a dus, "în toate statele membre ale UE, fără excepție", la creșterea gradului de reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale, crearea de resurse pentru economie și a generat noi locuri de muncă.
Estimările actuale indică faptul că, în România, punerea în aplicare integrală a legislației existente în materie de deșeuri ar putea genera peste 29.000 de locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală a sectorului deșeurilor cu peste 3 miliarde euro.
"Trecerea la obiectivele prevăzute în foaia de parcurs privind utilizarea eficientă a resurselor ar putea crea peste 34 200 de noi locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală cu peste 3,6 miliarde euro", arată scrisoarea.
România folosește în prezent, ca și în ultimele decenii, metoda de depozitare a tuturor deșeurilor colectate, care afectează grav calitatea mediului, spun specialiștii.
Posibila amânare a taxei până anul viitor, luată în calcul de Guvern, vine la presiunea unor autorități locale care nu și-au îndeplinit sarcinile legale.
De asemenea, parlamentarii au reluat discuțiile privind “relaxarea” legislației privind gestionarea deșeurilor și a ambalajelor, deși Legislativul respinsese astfel de măsuri în februarie 2017.
Discuțiile au loc în condițiile în care Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României, cu costuri de sute de mii de euro pe zi, din cauza neaplicării legislației de mediu.
"Autoritățile publice locale trebuie să-și îndeplinească menirea pentru care sunt alese și să implementeze consecvent toate măsurile de protecție a mediului: de la colectarea selectivă a deșeurilor municipale până la amendarea drastică a tuturor acelora care aruncă deșeurile pe unde apucă sau nu își îndeplinesc obligațiile de mediu", arată autorii scrisorii.
Totuși, majoritatea unităților administrativ teritoriale s-au conformat deja legislației în vigoare privind taxa la depozitare, iar societățile de salubritate care prestează în baza unor contracte cu autoritățile locale au plătit sumele legale către societățile care administrează depozitele de deșeuri.