Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, că unele măsuri luate de Guvern, cum ar fi șomajul tehnic, IMM Invest sau amânarea plății ratelor, au funcționat anul acesta și că vor putea continua anul viitor, dar ”poate nu vor avea aceeași formă”.
De ce anume mai au nevoie firmele în România în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank, va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV.
”Măsura șomajului tehnic a funcționat, durează până la finalul anului, nu a fost niciodată oprită anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care... sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate în urma acestei crize de sănătate și dacă a fost închis un anumit sector sau o anumită zonă, acestea au beneficiat de șomaj tehnic. Să nu uităm că este o măsură care va rămâne, zic eu, și după această criză, acea măsură a muncii flexibile. Sunt măsuri pentru a susține forța de muncă care funcționează. Pe partea cealaltă, de susținere a investițiilor, IMMInvest continuă și anul viitor. Plafonul este epuizat până la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci încă nu s-a epuizat, deci aceste măsuri continuă și sunt măsurile care au ajutat la creșterea economică în această perioadă”, a declarat Florin Cîțu la B1TV.
Întrebat cum sunt ajutați cei din HoReCa, Cîțu a explicat că programul IMM Invest a fost o măsură care a ajutat și acest sector, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Până acum, pentru domeniul Hoteca s-a eliminat plata impozitului specific, până la finalul anului. Au fost și alte măsuri. IMM Invest a fost o măsură care a ajutat foarte mult acest sector și ajută exact angajatorii pentru că sunt bani pentru capital de lucru sau investiții, capital de lucru din care pot să plătească tot felul de facturi, dar în acest moment, așa cum a anunțat premierul, se lucrează la o măsură care , la un ajutor de stat care trebuie bineînțeles, aporbbat de Comisia Europeană, un ajutor de stat care va susține o parte din pierderea cifrei de afaceri în 2020 datorită crizei de coronavirus. Sunt măsuri care au fost targetate pe acest sector, acum au fost niște măsuri, dacă este nevoie discutăm de a susține parte din pierderi ale cifrei de afaceri”, a declarat Cîțu.
Ministrul Finanțelor Publice a mai menționat că discuțiile despre continuarea programului de amânare a plății ratelor sunt unele mai complexe și depind de mai mulți factori.
”Sunt discuții mai complexe pentru că aici depindem și de niște decizii pe care trebuie să la ia Banca Națională, de decizii ale Agenției care supervizează piața bancară în Uniunea Europeană, trebuie să vedem costurile și dacă și cât din acestea, ca și în cazul creditelor ipotecare vor fi susținute și de către stat. Deci este o discuție mai complicată. Dar este clară intenția noastră și am găsit și de partea cealaltă deschidere, atât din partea BNR cât și a sistemului financiar bancar așa cum am găsit soluția care s-a aplicat celor afectați de coronavirus, așa vom găsi în continuare solușii, dar le vom prezenta în următoarele săptămâni”, a mai declarat Cîțu.
Ministrul a adăugat că toate aceste programe vor continua și anul viitor, pentru ajutorarea sectorului economic.
”Toate vor fi prelungite, IMM Invest, șomajul tehnic, ajutorul pentru părinți. Poate nu vor avea aceeași formă”, a completat Cîțu.