Câciu, Finanțe: Avem perspectiva unui ușor excedent pe luna ianuarie. Bugetul ar reveni pe excedent în prima lună a anului după ce a fost pe minus în ianuarie 2020 și ianuarie 2021

Câciu, Finanțe: Avem perspectiva unui ușor excedent pe luna ianuarie. Bugetul ar reveni pe excedent în prima lună a anului după ce a fost pe minus în ianuarie 2020 și ianuarie 2021
scris 2 feb 2022

Bugetul are "perspectiva unui ușor excedent pe luna ianuarie", în timp ce plățile pentru rambursările de TVA și facturi sunt la zi, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, în ședința de guvern. Potrivit acestuia, veniturile fiscale au fost cu 31%, 7 miliarde de lei, mai mari în ianuarie față de ianuarie anul trecut, iar veniturile bugetului de stat sunt cu circa 45% mai ridicate. Ministrul a menționat la veniturile din ianuarie dividendele de la companii, cum ar fi CEC, dar și din redevențe și taxa pe gaze. 

De asemenea, în cadrul sistemului de facturare electronică e-Factură, factura business to business va intra în vigoare de la 31 martie, iar pentru Radarul mărfurilor urmează ca săptămâna urătoare Ministerul Finanțelor să prezinte ordonanța de urgență pentru colaborarea interinstituțională, a spus ministrul.

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile fiscale sunt veniturile din taxe și impozite și împreună cu o serie de alte venituri, din care cele mai importante sunt cele din dividende, constituie veniturile bugetului de stat. Bugetul de stat împreună cu bugetul asigurărilor sociale constituie bugetul general consolidat.

Luna ianuarie a fost istoric una cu excedent până în ianuarie 2020, când Guvernul a început anul cu deficit bugetar în ianuarie pentru prima dată cel puțin din 2008, după cum a anunțat Profit.ro la momentul respectiv. 

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

"În luna ianuarie avem încasări mai mari cu 31% față de ianuarie 2021, un plus în sumă netă de 7 miliarde de lei. La bugetul de stat avem plus de 45%. Așteptăm acum, nu putem să anunțăm acum dacă am închis luna pe excedent, așteptăm și celelalte venituri, dar pe venituri fiscale suntem cu un plus de 31%, pe bugetul de stat efectiv cu 45%. Avem încasări suplimentare și la bugetele de asigurări. Iată că mediul economic, cât avem aceste discuții, înțelege situația prin care trece România și că Guvernul se preocupă de a întoarce prin programe și prin stimuli economici o parte către mediul economic, acea conformare voluntară, care până la urmă vine de la sine prin faptul că Guvernul este ferm în combaterea evaziunii fiscale, deja se simte, în sensul în care încasările încep să vină și din zona în care până acum nu aveam o colectare recurentă", a declarat Câciu.

Ministrul a menționat că rambursările de TVA și plata facturilor sunt la zi, iar statul a încasat sume importante din dividende, redevențe și taxa pe gaze.

"În ce privește ramburăsrile de TVA suntem la zi. Chiar dacă avem perspectiva unui ușor excedent pe luna ianuarie, facturile sunt plătite la zi. Referitor la alte aspecte, dividendele și încasările din dividende încep să se simtă. Am reușit să încasăm dividendele CEC dar și de la alte companii. Au crescut și încasările din redevențe, taxa pe gaze (din OG 7/2013). Lucrurile intră într-o perspectivă, din punctul meu de vedere, de colectare structurală. La acestea se adaugă și componentele la care am început să lucrăm, factura business to business care să intre în vigoare de la 31 martie și pentru Radarul mărfurilor, la care suntem pregătiți ca de săptămâna urătoare să venim cu ordonanța de urgență pentru colaborarea interinstituțională", a spus ministrul.

Guvernul a închs anul trecut cu un deficit de 6,7%, față de ținta de 7,13%.

Astfel, Execuția bugetului general consolidat pe anul 2021 s-a încheiat cu un deficit de 80 de miliarde de lei (6,72% din PIB) în scădere față de deficitul de 101,8 miliarde lei (9,61% din PIB) înregistrat în anul 2020, a anunțat vineri Ministerul de Finanțe. cheltuielile de investiții au fost cu 6,1 miliarde lei mai mari față de 2020, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 14,76 miliarde lei. Cheltuielile de personal au însumat 111,91 miliarde lei, în creștere cu 1,8% comparativ cu anul precedent. din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 359,46 milioane lei pentru achiziționarea de produse - stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
executie
excedent
deficit
adrian caciu
ministerul finantelor