Aproape 95 de milioane de lei provenind din fraude economice, recuperați în prima jumătate a anului

Aproape 95 de milioane de lei provenind din fraude economice, recuperați în prima jumătate a anului
scris 31 iul 2017

Aproape 95 de milioane de lei au fost recuperați, în primele șase luni ale anului, de către structurile de Investigare a Criminalității Economice în urma acțiunilor desfășurate în întreaga țară, reprezentând o creștere cu aproape 8 la sută a încasărilor la bugetul de stat. Față de 214 persoane s-au dispus măsuri preventive, în urma încheierii a peste șase sute de rechizitorii.

Potrivit unui bilanț al Poliției Române, în primul semestru al acestui an, în urma acțiunilor desfășurate de Direcția de Investigare a Criminalității Economice au fost recuperați aproape 95.000.000 de lei proveniți din fraude economico-financiare și au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 552.000.000 de lei, scrie News.ro.

Activitățile derulate împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniul combaterii evaziunii fiscale, au condus la o creștere cu aproape 8% a încasărilor la bugetul de stat, față de perioada similară a anului trecut.

”Activitățile întreprinse de Direcția de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Română, în special cele realizate în cooperare cu structurile Ministerului Finanțelor Publice, cu atribuții în domeniu, au determinat creșterea numărului operațiunilor fiscalizate. Astfel, au influențat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau fizice, ceea ce a determinat creșterea încasărilor fiscale la bugetul de stat cu 7,9 % față de perioada similară a anului trecut”, anunță Poliția Română.

Activitățile desfășurate de polițiști s-au concretizat în 612 rechizitorii și 266 de declinări către alte structuri competente, față de 214 persoane dintre cele cercetate luându-se măsuri preventive.

Într-unul dintre dosarele instrumentate de către polițiști, au fost efectuate 22 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Giurgiu.

Din anchetă au rezultat indicii că, în perioada 2011-2012, prin înregistrarea în contabilitatea a cinci firme a unor achiziții fictive de la societăți de tip fantomă, ar fi fost prejudiciat bugetul de stat cu 8.040.597 de lei, reprezentând T.V.A. ilegal dedus în cuantum de 4.869.261 de lei și impozit pe profit datorat în valoare de 3.171.336 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Fiscul scoate la licitație imobile și acțiuni deținute de Dorin Cocoș CITEȘTE ȘI Fiscul scoate la licitație imobile și acțiuni deținute de Dorin Cocoș



”Sumele de bani reprezentând contravaloarea achizițiilor fictive ar fi fost scoase succesiv, în numerar, din bancomate sau de la casieria mai multor bănci, de către persoanele interpuse în circuitul evazionist ca reprezentanți ai societăților fantomă ce nu au desfășurat în fapt activități economice”, anunță Poliția Română.

Într-un alt dosar, s-au efectuat 31 de percheziții domiciliare în București și în patru județe, la mai multe persoane fizice și juridice, bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte comise în domeniul comercializării produselor textile și de îmbrăcăminte.
În perioada 2011 – 2013, suspecții, reprezentanți ai șase societăți comerciale având ca obiect de activitate comercializarea produselor textile și de îmbrăcăminte, ar fi înregistrat în evidența contabilă a societăților și ar fi declarat organelor fiscale achiziții fictive de bunuri.
Achizițiile ar fi fost făcute de la peste 22 de societăți comerciale cu comportament de tip ”fantomă” (înființate și administrate statutar/scriptic în numele unor persoane cu situație materială precară) sau de la societăți cu „identitate furată”, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

”Pentru disimularea provenienței ilicite a sumelor provenite din săvârșirea faptelor de evaziune fiscală, cei în cauză ar fi transferat în mod succesiv, între firme, aproximativ 32.000.000 de lei, reprezentând contravaloarea achizițiilor fictive. Ulterior, sumele ar fi fost retrase în numerar, cu justificarea nereală că vor fi folosite pentru a se efectua plăți cash către societățile cu comportament de tip «fantomă» sau cu «identitate furată»”, mai anunță Poliția Română.
.
Sumele extrase în numerar ar fi fost reintroduse în circuitul financiar al firmelor cu justificarea „creditare firmă” ori depuse în conturile persoanelor fizice care controlau firmele în cauză și utilizate în interes personal, lipsind astfel bugetul statului de contravaloarea impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, estimat la momentul efectuării perchezițiilor, a fost de 7.000.000 de lei, iar suma ce forma obiectul procesului de ”spălare a banilor” a fost de aproximativ 32.000.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
frauda
politie
bani recuperati