Firmele care vor bani de la stat pentru realizarea propriului site, a unei aplicații de mobil și a identității vizuale (marcă, siglă, slogan), precum și pentru acțiuni pe piețe din străinătate, precum participarea la târguri și expoziții internaționale, sistem anunțat în premieră de Profit.ro, pot depune cererea începând de astăzi, ora 10.00, fondurile urmând să fie acordate după principiul "primul venit, primul servit".
Programul de "internaționalizare" a firmelor, cu valabilitate pentru perioada 2017-2020 și un buget de 71 milioane lei, a fost avizat de Guvern la începutul anului.
Din buget vor fi acoperite până la 90% din cheltuielile firmelor pentru diferite operațiuni, dar limitat la o sumă de 50.000 lei/an per firmă, existând și obligația unei contribuții financiare proprii de cel puțin 10%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorii de gaze vor fi obligați să comercializeze întreaga producție pe piețele centralizate administrate de un singur operatorVor fi acoperite cheltuieli atât pentru realizarea unui site pe Internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității firmei și a produselor promovate, în limba română și limba engleza, cu obligativitatea menținerii paginii active cel puțin 1 an de la data creării, și realizarea mărcii, siglei și sloganului, ca și pentru participări individuale la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate, cu stand propriu și la alte acțiuni, dar în limita unor sume diferite.
Pentru a primi acești bani, firmele trebuie însă să respecte o serie de condiții și să nu fie încadrate în anumite domenii. Respectarea condițiilor va fi verificată de către inspectori inclusiv la sediile firmelor.
Detaliile pregătite pentru acest program pot fi văzute AICI.
Această schemă de ajutor de minimis va putea fi accesată de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care au că obiect de activitate producția de bunuri și/sau prestări de servicii.
CITEȘTE ȘI Guvernul a majorat taxele percepute pentru publicarea în Monitorul Oficial a diverselor acte, inclusiv pentru firmeÎn limita celor 50.000 lei vor fi acoperite cheltuieli pentru activități specifice internaționalizării, însă vor fi și plafoane pe categorii de cheltuieli:
30.000 lei - Participări individuale la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate, cu stand propriu. Se vor deconta taxe obligatorii, cum sunt taxele de participare, de înscriere în catalog, de asigurare fără a se limita la acestea, închiriere spațiu expozițional, amenajare stand, utilități necesare desfășurării funcționalității standului în perioada expoziției (internet, curent, fără a se limita la acestea).
15.000 lei - Taxe de participare la misiuni economice organizate în străinătate.
10.000 lei - Realizarea unui site pe Internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității firmei solicitante și a produselor promovate, în limba română și limba engleză cu obligativitatea menținerii paginii active cel puțin 1 an de la dată creării.
10.000 lei - Documenare și studii de piață.
10.000 lei - Cheltuieli pentru realizarea următoarelor activități: materiale promoționale, panouri publicitare, video publicitar, precum și alte activități de promovare și susținere a internaționalizării cu obligativitatea participării la un târg internațional sau la o misiune economică în străinătate.
5.000 lei - Crearea identității vizuale a unui operator economic român (marca, sigla, slogan).
CITEȘTE ȘI Guvernul introduce un nou tip de contract de muncă, pentru internship. Cum vor fi angajați tinerii interni și ce avantaje vor avea firmele5.000 lei - Participări la cursuri de pregătire, în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe. Se acoperă doar taxa de participare.
În cadrul acestui program este obligatorie participarea la cel puțin un târg/expoziție/misiune internațională. Trebuie identificat, în mod obligatoriu, un târg organizat până la finalul anului 2017.
Nu sunt eligibile decontarea transportului și cazarea delegaților firmei la târgul internațional.