Zeci de companii chineze, incluse de SUA pe o listă neagră, din motive de securitate

Zeci de companii chineze, incluse de SUA pe o listă neagră, din motive de securitate
scris 24 mai 2020

Statele Unite au inclus pe o listă neagră 33 de companii și instituții chineze, pentru că ajută Beijingul să spioneze populația minoritară uigur sau din cauza legăturilor cu activități legate de arme de distrugere în masă și cu armata Chinei, relatează CNBC.

Măsura luată de Departamentul pentru Comerț marchează cele mai recente eforturi ale administrației Trump de a restricționa relațiile economice cu companii ale căror produse susțin activitățile militare chineze și de a penaliza Beijingul pentru modul în care tratează minoritățile musulmane, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia a survenit în timp ce liderii Partidului Comunist chinez au anunțat vineri detaliile unui plan de a impune legi de securitate națională în Hong Kong.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Șapte companii și două instituții au fost incluse pe lista neagră pentru ”complicitate la încălcarea drepturilor omului și abuzuri comise într-o campanie de represiune, detenție arbitrară, muncă forțată și supraveghere high-tech împotriva uigurilor și a altora, a anunțat Departamentul pentru Comerț într-un comunicat.

Două duzini de companii, instituții guvernamentale și organizații comerciale au fost adăugate pe lista neagră pentru că susțin achizițiile de produse necesare armatei chineze, a anunțat departamentul într-un alt comunicat.

O firmă desprinsă din Siveco România, singurul ofertant la o licitație pentru mentenanța și dezvoltarea sistemului IT al CAS AOPSNAJ CITEȘTE ȘI O firmă desprinsă din Siveco România, singurul ofertant la o licitație pentru mentenanța și dezvoltarea sistemului IT al CAS AOPSNAJ

Companiile incluse pe lista neagră se concentrează pe inteligență artificială și recunoaștere facială, piețe pe care companiile americane producătoare de cipuri Nvidia și Intel au investit masiv.

Între companiile penalizate se află NetPosa, una dintre cele mai cunoscute companii chineze din sectorul inteligenței artificiale, a cărei filială specializată în recunoaștere facială este implicată în supravegherea musulmanilor.

Qihoo360, o firmă majoră de securitate cibernetică, care a fost delistată de la bursa Nasdaq în 2015, devenind companie privată, a anunțat recent că a găsit dovezi că instrumente de hacking ale CIA au fost utilizate pentru a ținti sectorul aviației chineze.

Lista neagră a SUA restricționează vânzările de produse americane către companiile vizate și unele produse favbricate în străinătate, care includ componente sau tehnologie americană. Companiile pot solicita obținerea de licențe pentru vânzări.

Firea vrea să lupte împotriva COVID-19 cu aparate de dezinfectare în autobuze și tramvaie CITEȘTE ȘI Firea vrea să lupte împotriva COVID-19 cu aparate de dezinfectare în autobuze și tramvaie

O companie susținută de Softbank Group, CloudMinds, a fost inclusă la rândul ei pe listă. CloudMinds gestioneză un serviciu cloud pentru roboți, cum ar fi o versiune a Pepper, un robot umanoid capabil de comunicare simplă.

Compania a fost împiedicată anul trecut să transfere tehnologie sau informații tehnice de la divizia sa americană la birourile din Beijing.

Qihoo, NetPosa și CloudMinds nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

O măsură similară a fost luată în octombrie 2019, când Departamentul pentru Comerț a adăugat pe lista neagră 28 de companii și birouri de securitate publică chineze, inclusiv startupuri chineze de top din domeniul inteligenției artificiale și compania de supraveghere video Hikvision, din cauza modului în care sunt tratați musulmanii uiguri.

Un model similar a fost utilizat de Washington în încercarea de a limita influența grupului Huawei Technologies, din motive de securitate națională. Săptămâna trecută, Departamentul pentru Comerț a luat noi măsuri pentru a limita accesul Huawei la relațiile cu producătorii de cipuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii sua
securitate