Primul pas pe care orice guvern ar trebui să-l facă în reformarea domeniului sănătății ar trebui să fie înființarea unei autorități de reglementare puternice și independente, spune Theodor Alexandrescu, Head of Sales Middle East la Zurich Insurance Company, la Profit TV. În opinia lui Alexandrescu, fost șef al AIG Life România și MetLife, reforma în sănătate ar trebui să fie prioritară pentru orice guvern, pentru că starea de sănătate a unei națiuni se reflectă direct în eficiență, în productivitatea oamenilor și, fără aceste componente, nu există plus valoare, indiferent de numărul proiectelor în infrastructură.
Zurich Insurance Group este cel mai mare asigurator din Elveția, pe piață din 1872, având astăzi peste 53.000 de angajați.
"Există o paradigmă care spune că nu există suficienți bani. Totuși, la nivelul României există un buget de 40 de miliarde de lei pentru sănătate, un buget care ar putea oferi un minim cantitativ și calitativ de servicii medicale. Eu cred că o reformă ar trebui să fie o prioritate pentru orice guvern, chiar dacă se discută foarte mult de infrastructură, de proiecte structurale. Starea de sănătate a unei națiuni se reflectă direct în eficiență, în productivitate și fără aceste componente nu cred că alte schimbări pot aduce plus valoare", a spus Alexandrescu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.00 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În trei ani, în perioada 2014 - 2017, s-a creat un sistem de asigurări de sănătate sociale cu administrare privată, ceea ce a făcut o mare diferență în calitatea vieții de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. Fiecare angajator este obligat să contribuie la un sistem de asigurări de sănătate, având posibilitatea să-și aleagă atât furnizorii de servicii, cât și administratorul acestor contribuții, care este interfața între asigurat/pacient și furnizorul de servicii medicale. Acest sistem, care practic este coordonat de stat, pune laolaltă pacientul, furnizorul și administratorul de asigurări sociale de sănătate. Bineînțeles, există și o componentă premium, dar aceasta nu interferează cu sistemul de bază, cu pachetul minim de bază", a spus Alexandrescu.
Contribuția minimă pe an pentru sistemul de servicii medicale din Dubai se situează la echivalentul între 600 și 700 de lei, sumă care oferă asiguratului acces la un întreg spectru de servicii medicale și la o rețea extinsă de furnizori.
"Lucrul acesta a fost cea mai mare realizare, respectiv să oferi un nivel de calitate a serviciilor tuturor asiguraților. Pachetul minim de servicii oferă, pe lângă partea de urgență, și programe de diabet, de cancer, de hepatită, programe care sunt prezente și în România, și acces la servicii medicale de nouă generație, la tratamente de nouă generație, iar diferențele dintre pachetele minime nu sunt semnificative, dar în schimb calitatea pachetului minim și accesul la acest pachet minim este foarte facil și foarte permisiv, în sensul că chiar primești ce ți s-a promis", spune reprezentantul Zurich Insurance Company Ltd.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție - Grupul german Allianz, care operează pe piața locală prin Allianz-Țiriac, preia afacerile din România ale GothaerTot sistemul este monitorizat de Autoritatea de Sănătate din Dubai, a cărei principală resposabilitate este verificarea și certificarea calității actului medical, precum și a modului în care administratorii acestui sistem, ai contribuțiilor, își respectă obligațiile din punct de vedere cantitativ, calitativ și al timming-ului.
"Lucrurile acestea s-au întâmplat pentru că a existat o voință la nivel politic, și-au asumat riscul schimbării, dar în același timp era și o nevoie socială. O societate nu poate fi eficientă dacă nu are condițiile minime pentru menținerea stării de sănătate și accesul la serviciile de sănătate", a afirmat Alexandrescu.
Potrivit acestuia, în orice sistem medical se manifestă o componentă de abuz, fraudă și risipă, undeva între 8 și 10%. "Cifra ajunge la 40-50% în sistemele administrate ineficient, adică se pierde aproape jumătate din sumele colectate. Dacă nu facem o segregare a administratorilor și furnizorilor, cu pacientul în mijloc, practic eficiența va fi foarte scăzută", a spus reprezentantul companiei.
Reforma în sănătate trebuie să înceapă cu înființarea unui reglementator puternic și independent, care să dea licență de operare în piață furnizorilor de servicii medicale și administratorilor de contribuții, să ofere standarde clare, proceduri clare. În plus, viitorul reglementator trebuie să aibă puterea să schimbe regulile și să aplice corecțiile, atunci când este cazul.
"Dacă oferi perspectivă, vor apărea și furnizori de servicii medicale, care își vor dezvolta capacitatea de a furniza servicii medicale, care vor investi în dezvoltarea rețelei. Orice plan de afaceri al unui investitor se bazează pe perspectivă, pe un viitor. Dacă condițiile din piață sunt interesante, furnizorii/investitorii nu vor întârzia să apară. Lipsa apetitului investițional în acest domeniu este efectul lipsei perspectivei clare de a dezvolta un business în acest domeniu, de a avea certitudinea recuperării investiției într-un interval de timp rezonabil", a mai spus Alexandrescu.
Emisiunea Profit Live, moderată de jurnaliștii Oana Osman, redactor-șef Profit.ro, și Claudiu Vrânceanu, este transmisă atât pe site-ul www.profit.ro, cât și pe postul de televiziune Profit TV și pe pagina de facebook a Profit.ro, de luni până joi, începând cu ora 18.00, fiind o platforma în care lideri din mediul de business vorbesc despre situația actuală.
Postul Profit.ro TV este în grilele RCS, UPC, Telekom și poate fi urmărit și AICI.