Piața comerțului electronic a atins anul trecut o valoare de 6,3 miliarde de euro și se speră acum să ajungă la aproape 7 miliarde de euro la finele acestui an, a transmis Cristian Pelivan, director executiv la Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), la Profit E-commerce - Reașezarea pieței după ani de creștere spectaculoasă - Ediția a IV-a.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
"Anii pandemiei au fost buni pentru comerțul electronic din România, pentru că oamenii au cumpărat produse destul de scumpe, au stat mai mult timp acasă, au cumpărat mobilă, electrocasnice mari, produse pe care noi le numim big ticket items. După eliminarea restricțiilor de călătorie, oamenii au început să călătorească. Televizorul sau frigiderul nu ți-l schimbi în fiecare an, dar ai nevoie de haine, de accesorii, de alte obiecte cu valoare mai mică și această schimbare s-a văzut în volumul de colete, care a crescut, dar valoarea vânzărilor nu a crescut la fel de mult", a afirmat Pelivan.
În 2022, potrivit calculelor ARMO, piața comerțului electronic din România a închis la 6,3 miliarde de euro în privința veniturilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Pentru acest an sperăm să atingem 7 miliarde de euro. În România, conform unui raport european, toată piața vânzărilor online, inclusiv bilete de avion și pachete turistice, a atins 9,95 miliarde de euro în 2022, ceea reprezintă 3,17% din PIB. Acest rezultat plasează România pe locul 3, după Polonia și Cehia, atât ca valoarea vânzărilor, cât și ca pondere în PIB. Ca procent în PIB suntem pe locul 12 din 37 de state din Europa. Stăm foarte bine și vestea bună este că în continuare este foarte mult loc de creștere", a spus șeful ARMO.
Conform datelor Eurostat, doar 52% dintre utilizatorii români de internet au plasat o comandă online în ultimele 12 luni, în timp ce media europeană se situează la 76%.
"Cum spuneam, este loc de creștere în continuare pe această piață. Și în privința ponderii comerțului electronic în total retail există potențial de creștere, în condițiile în care în România acest indicator se situează la 10-11%, față de o medie europeană de 20%", a mai spus Pelivan.
El a mai spus că perspectivele de creștere a comerțului electronic vor fi susținute și de avansul vânzărilor comercianților locali în afara României.
"Deja avem comercianți care vând în exterior, iar aceste cifre se vor vedea în contabilitatea acestora", a mai spus Pelivan.