UPDATE: Viorica Dăncilă invită reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, luni, la discuții privind legile justiției. Asociațiile refuză invitația: independența justiției nu se negociază!

UPDATE: Viorica Dăncilă invită reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, luni, la discuții privind legile justiției. Asociațiile refuză invitația: independența justiției nu se negociază!
scris 24 feb 2019

Premierul Viorica Dăncilă invită reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria. la discuții privind legile justiției. Trei asociații ale magistraților refuză să participe la întâlnire și cer abrogarea Ordonanței.

UPDATE: 17.05 - Trei dintre asociațiile magistraților nu merg la întâlnire și cer CSM și altor asociații profesionale să facă la fel: Independența justiției nu se negociază! Ordonanța trebuie abrogată

Urmărește-ne și pe Google News

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au emis un comunicat de presă comun în care anunță că nu vor participa la întâlnirea cu premierul și au solicitat abrogarea integrală a Ordonanței care modifică legile justiției: "Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză", se arată în comunicat.

Știrea inițială

"Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Executivul PSD/ALDE a modificat prin ordonanță de urgență legile justiției. Astfel, noile prevederi arată că funcțiile de conducere din parchete nu vor mai putea fi ocupate prin delegare, iar Secția pentru investigarea magistraților, condusă de Adina Florea, a fost scoasă de sub autoritatea procurorului general. Totodată, au fost introduse modificări privind separarea carierelor magistraților, existând posibilitatea ca la parchetele de rang înalt să fie numiți și judecători. De asemenea, procurorii vor fi avizați de plenul Consiliului Superior al Magistraturii și nu de secția de procurori din CSM, ca până acum.

Modificările la legile justiției au generat proteste în rândul magistraților de la mai multe instanțe și parchete din țară, care fie au manifestat public, fie au anunțat suspendarea activității.

Totodată, mișcările civice Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Inițiativa România și Rezistența au anunțat un protest pentru duminică, între orele 18 și 23.59, în Piața Victoriei, împotriva OUG care modifică legile justiției. La protest și-au anunțat participarea și parlamentarii USR.

viewscnt
Afla mai multe despre
legile justitiei
viorica dancila